Sigara içen olgularda retina sinir lifi tabakasının optik kohorens tomografi ile değerlendirilmesi
Smoking in patients with retinal nerve fiber layer evaluation of optical coherence tomography
  1. Tez No: 352804
  2. Yazar: MUSTAFA AKARSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, retina sinir lifi tabakası kalınlığı, optik koherens tomografi, Cigarette, retinal nerve fiber layer thickness, optic coherens tomography
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı, sigaranın retina sinir lifi tabakası (RNLF) üzerindeki etkisini optik koherens tomografi (Cirrus HD OKT) ile değerlendirmek ve sağlıklı insanların RNLF değerlerini karşılaştırmaktır. Göz polikliniğine başvuran sigara içen 73 sağlıklı gönüllü ile sigara içmeyen 78 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların oftalmolojik muayenesi yapıldıktan sonra takiben fast RNLF protokolü uygulanarak RNLF ölçümleri yapılmıştır. Sigara içen ve içmeyen olguların ortalama RSLT kalınlıkları ve kadranlara göre RSLT kalınlıkları değerlendirildi. Ortalama RNLF kalınlıkları karşılaştırıldığında vaka grubu ile kontrol grubu arasında fark bulunamadı (sırasıyla 97.81±10.58, 98.41±10.58ve p= 0.72). Sigara içen grubun üst, alt ve nazal kadran kalınlıkları ile (sırasıyla 122.41±14.43, 125.40±19.97,75.07±12.53)kontrol grubunun değerleri (sırasıyla 118.77±17.89,127.85±17.58, 76.68±15.007) arasında fark bulunamadı. Sigara içen grubun temporal kadran kalınlığı ile kontrol grubunun değerleri arasında anlamlı fark saptandı.(sırasıyla 68.10±9.74, 72.40±10.80 ve p=0.01) Olgular hafif, orta ve ağır içici olarak sınıflandırıldığında her üç grup arasında süperior, inferior, nazal ve temporal kadran ve ortalama RNLF kalınlıkları arasında fark bulunamadı.(sırasıyla p değerleri 0.92, 0.86, 0.47 ve 0.35 )
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is that evaluate an effect of smoking on retina nerve fiber layer (RNLF) with optic coherens tomography (Cirrus HD OCT) and compare with healthy people RNLF. 73 healthy volunteer that use to be smoking and 78 healthy volunteer which non-smoker included to study. After ophthalmologic examination of cases, RNLF measurments has been done with RNLF protocol aplied. Averagely RNLF thicknesses and RNLF thicknesses by quadrants has been evaluated of smokers and non-smokers cases. No difference was found beetween case group and control group while comparing averagely RNLF thicknesses. (97.81±10.58, 98.41±10.58ve p= 0.72 respectively). No difference was found between Smokers group's upper, buttom and nasal quadrant thicknesses (122.41±14.43, 125.40±19.97,75.07±12.53 respectively) and control group's values (118.77±17.89,127.85±17.58, 76.68±15.007 respectively). No significant difference was found between smokers temporal quadrant thickness and control group's values.68.10±9.74, 72.40±10.80 ve p=0.01 respectively) No difference was found at superior, inferior, nasal, temporal quadrant and average RNLF thickneses between three groups when cases has been classified as mild, moderate and severe smoker. (p values 0.92, 0.86, 0.47 ve 0.35 respectively)