Kronik otitis medialı hastalarda preoperatif temporal kemik tomografisi ile operasyon bulgularının karşılaştırılması ve postoperatif işitme sonuçları
Comparison of preoperative temporal bone computerized tomography with operative findings in chronic otitis media patients and postoperative hearing results
  1. Tez No: 352829
  2. Yazar: EMRE SUCULARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN OKUYUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik otitis media, kemikçik zincir erozyonu, işitme rekonstrüksiyonu, Chronic otitis media, erosion of ossicular chain, hearing reconstruction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETAmaç: Çalışmamızda kronik otitis media (KOM) nedeniyle açık veya kapalı teknik timpanomastoidektomi uygulanmış 60 hastanın preoperatif temporal kemik bilgisayarlı tomografi (BT) bulgularıyla operasyon bulguları karşılaştırıldı ve temporal kemik BT'nin KOM tanısında, işitme rekonstrüksiyonu açısından preoperatif cerrahi planlamasında değeri ve hastaların postoperatif işitme sonuçlarına katkısı araştırıldı.Yöntem: Bu amaçla hastaların preoperatif temporal kemik bilgisayarlı tomografileri değerlendirilerek orta kulakta yumuşak doku varlığı, sinüs timpanide yumuşak doku varlığı, kemikçik zincir erozyonu, kriterleri kaydedilerek operasyon bulguları ile kıyaslandı. Preoperatif değerlendirmenin hastaların postoperatif işitme sonuçlarına katkıları kaydedildi.Bulgular: Kronik otitis medianın preoperatif degerlendirmesinde temporalBT'nin, malleus, inkus ve stapeste oluşan erozyonu belirlemede sensivitesi sırasıyla % 84, % 90 ve % 78 olarak bulundu. Temporal BT'nin orta kulakta yumuşak dokuyu tesbit edebilmesi açısından sensivitesi ise %100 olarak hesaplandı. En çok kullanılan rekonstrüksiyon materyali otolog inkus grefti idi.Sonuçlar: Orta kulakta yumuşak doku saptanmasında preoperatif BT ile operasyon bulguları kıyaslandığında BT'nin başarılı olduğu sonucuna varıldı. Kemikçik zincir değerlendirilmesinde stapes değerlendirilmesinin diğer kemikçiklere oranda daha zor olduğu sonucuna varıldı. Preoperatif kemikçik zincirin BT ile değerlendirilmesinin işitme rekonstrüksiyonu planlanmasında sınırlı da olsa faydalı olduğu düşünüldü. Aynı rekonstrüksiyon materyalleri kullanılmasına rağmen farklı işitme sonuçlarının elde edilmesinin, cerrahların tecrübe ve teknik donanımıyla ilgili olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBackground and Aim: The aim of this study is to compare the operative and temporal bone computed tomography (CT) findings of the 60 patients that were planned to undergo open or closed tympanomastoidectomy operations with assistance to hearing reconstruction due toChronic suppurative otitis media (CSOM).Methods: The temporal bone computed tomography and operative findings of the patients wererecorded according to the mentioned criteria above. Sensitivity, spesificity,positive and negative predictive values of each criteria was calculated withusing the temporal bone compted tomography and operative findings.Results: The sensitivity of temporal bone CT in the determination of erosion ofMalleus, incus and stapes was foun to be % 84, % 90 and % 78, respectively.The sensitivity of temporal bone CT in the determination of the presence of soft tissue in cavum timpany was found to be % 100. Most widely-used materials is incus otograft for the bone reconstruction.Conclusion: In conclusion, radiological findings showed a high level sensivity with operative findings as regards to presence of the soft mass tissiue in middle ear. İdentification of ossicular chain erosion especially stapes harder than malleus and incus. Ossicular chain in computed tomography findings limited benefits to preoperative hearing reconstruction planning. Diferrent hearing results due to different surgeon experience despite same ossicular reconstruction materials.