Deneysel pnomoperiton modelinde co2 gazı insuflasyonunun böbrek üzerinde etkileri; teofilinin koruyucu etkisi
The effects of co2 pneumoperitoneum on the kidneys in experimental pneumoperitoneum model; protective effects of teophyphilline
  1. Tez No: 352890
  2. Yazar: SEFA ALPEREN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARAP SEDAT SOYUPEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Pnomoperitonyum, teofilin, oksidatif stres, apopitozis, Pneumoperitoneum, teophyphilline, oxidative stress, apoptosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde laparoskopi hem tanı hem de tedavi amacıyla her yaş grubunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Laparoskopi, cerrahi prosedürlerin vücuttaki travmayı en aza indirgeyerek yürütülmesini sağlayan cerrahi bir tekniktir. Laparoskopi işleminin rahatça uygulanabilmesi için batın içerisinde uygun çalışma alanının elde edilmesi gerekir. Bu alanın sağlanması için Pp uygulanır. Pp ciddi hemodinamik etkileri olan genelikle iyi tolere edilen patofizyolojik bir durumdur. Laparoskopi esnasında Pp sonucunda oluşan İAB çeşitli fizyolojik ve hemodinamik değişiklikleride beraberinde getirmektedir. Laparoskopi günümüzde daha uzun süreli ve daha karmaşık ameliyatlarda daha yaşlı ve genel durumu bozuk hastalar üzerinde de yapılmakta, oluşan hemodinamik etkiler daha ciddi ve potansiyel olarak fatal olabilmektedir. Çalışmamızda Pp oluşturulan ratlarda, Pp'nin rat böbrekleri üzerindeki etkileri ve Teofilinin koruyucu etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Oluşturulan deneysel modelde 34 adet Wistar-Albino cinsi rat, kontrol ve deney grupları olarak üç gruba ayrıldı. Grup I: kontrol/sham grubu(n:10), Grup II: 14 mmHg CO2 Pnomoperitonyum grubu (n=12), Grup III: 14 mmHg CO2 Pnomoperitonyum + Teofilin Grubu(n=12). Teofilin 15 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak uygulandı. Uygulanan deneysel model sonrasında ratlardan kan ve doku örnekleri alınarak ratlar sakrifiye edildi. Biyokimyasal parametreler olarak BUN, Üre, Kreatinin, Sistatin C, total antioksidan kapasite (TAS), total oksidan kapasite (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) değerlendirildi. Patolojik inceleme için alınan dokulardan; apopitozisin değerlendirilmesi amacıyla TUNEL yöntemi kullanıldı. Histopatolojik değerlendirme için hematoksilen eozin ile boyama yapıldı. Çalışmamızın sonucunda Pnomoperitonyum oluşturulan ratlarda Teofilin tedavisi uygulanmasının Pnomoperitonyuma bağlı gelişen renal hasar ve apopitozisde koruyucu olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Laparoscopy is widely used to diagnose as well to for therapeutic purposes across all age groups in today's practice. Laparoscopic procedures reduce the extent of body trauma while performing surgery. However, laparoscopy requires adequate working area within the abdomen for the conduction of the procedure. Pp is created to form a working area. Pp is generally a well-tolerated pathophysiological condition which may have serious hemodynamic effects. Increased intra-abdominal pressure (IAP), which is caused by Pp during laparoscopic procedure, brings about various pathophysiological and hemodynamic alterations. Presently, laparoscopic procedures are also used in complicated and long surgical procedures as well as to operate elderly patients with poor general condition, and the resulting hemodynamic effects can be serious and potentially fatal. The aim of the present study was to evaluate the effects of Pp on the rat kidneys and protective effects of teophyphilline in the rat model of Pp. In the experimental model, 34 Wistar-Albino rats were divided into three groups as the study and control groups. Group I: control/sham operated group (n:10), Group II: 14 mmHg CO2 pneumoperitoneum group (n= 12), Group III:14 mmHg CO2 + teophyphilline pneumoperitoneum Group (n= 12). Teophyphilline 15mg/kg was administered intraperitoneally. At the end of the experiments, blood and tissue samples were obtained, and the rats were sacrificed. The biochemical parameters evaluated include BUN, Urea, creatinine, cystatin C, total anti-oxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS). Apoptosis was evaluated using TUNNEL method in samples obtained for pathological examination. The tissue samples were stained with hematoxylin-eosin for histopathological examination. Our study revealed that teophyphilline administration was protective against renal injury and apoptosis caused by pneumoperitoneum in the rat pneumoperitoneum model.