Artırılmış intraabdominal basınç sonrrası erken dönemde karaciğer ve böbrekte meydana gelen ultrastrüktürel değişiklikler
Occuring early ultrastructural changes in liver and kidney after elevated intraabdominal pressure
  1. Tez No: 156643
  2. Yazar: SERKAN BAYDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ HOŞCOŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömoperiton, Deneysel hayvan modeli, Elektron mikroskobu, Karaciğer, Böbrek 54, Pneumoperitoneum, Experimental animal model, Electron microscopy, Liver, Kidney 56
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Laparoskopik operasyonlar günümüzde sıkça kullanılmaktadır. Sıklığının yanı sıra çeşitliliği de artan bu operasyon yönteminin yaratabileceği komplikasyonlar bir çok araştırmanın konusu olmuştur ve halen araştırmalar sürmektedir. Laparoskopide CO2 gazı kullanılarak artırılan karın içi basıncı sayesinde görüş alanı sağlanmakta ve operasyonlar bu sayede yapılabilmektedir. CO2 gazının yanı sıra artırılan karın içi basıncının da etkileri olmaktadır. Biz de çalışmamızda oluşan bu değişiklikleri ultrastrüktürel olarak göstermeyi amaçlayarak 25 fareden oluşan bir çalışma planladık. ilk gruba sadece anestezi verildi (kontrol grubu) ve karın içi basıncı artırılmadı. 2. grupta karın içi basıncı 30 dk boyunca 15 mmHg'ya çıkarıldı. 3. grupta ise aynı basınç 60 dk süre boyunca oluşturuldu. 4. grupta karın içi basıncı 20 mmHg basınca 30 dk süre boyunca, 5. grupta ise 60 dk boyunca arttırıldı. Karın içi basıncı arttırılan tüm gruplarda CO2 gazı kullanıldı. Tüm gruplardan alınan karaciğer ve böbrek dokuları ultrastrüktürel olarak incelendi. Karaciğer ve böbrek dokusunda oluşan değişiklikler değerlendirildiğinde tüm gruplar ile kontrol grubu arasında farklılıkların ortaya çıktığı gözlenmiştir. Basınç artırıldıkça değişikler daha anlamlı düzeye gelmektedir ve farklılıkların en yüksek süre ve basınçta (20 mmHg-60 dk) irreversibl düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Günümüzde laparoskopik operasyonlarda en sık kullanılan basınç düzeyi olan 15 mmHg' da oluşan değişiklikler geri dönüşümlüydü, ve bu değişikliklerin üzerine CCVnin etkisinin yapılacak diğer çalışmalarla gösterilmesi gerekmektedir. Laparoskopik operasyonlar sonrasında hastaların dokularında hiçbir değişikliğin olmadığını söylemek mümkün değildir ve bu konunun bugün olduğu gibi gelecekte de araştırılmaya ihtiyacı vardır. 53
Özet (Çeviri)
OCCURING EARLY ULTRASTRUCTURAL CHANGES IN LIVER AND KIDNEY AFTER ELEVATED INTRAABDOMINAL PRESSURE SUMMARY Today laparoscopic procedures are frequently used. As, both the frequency and the variety of methods increases complications that can be caused by these operations increase as well and this has been subject to many researches most of which still goes on. In laparoscopy with CO2 usage the intraabdominal preassure is increased and by this way a better vision can be obtained and operations can be made. Both CO2 and increased intraabdominal preassure have some effects in our study. We performed a research which purposes ultrastructural changes on 25 rats. Only anesthesia is given to first group (control group) and intraabdominal preassure is not increased. In second group, the intraabdominal preassure is increased to 15 mmHg for 30 minutes. In third group, the preassure is increased to 15 mmHg for 60 minutes. In fourth group, the preassure is increased to 20 mmHg for 30 minutes. In fifth group same preassure for 60 minutes. In all groups, C02 is used and early taken liver and renal tissue specimen are examined ultrastructually. Between the control group and all other groups differences are observed as the changes in renal and liver tissue evaluated. With the increased intraabdominal preassure, changes have been more meaningful; with highest intraabdominal preassure and time (20mmHg for 60min) the changes have reached to irreversible levels. The changes that occur under 15 mmHg intraabdominal preassure, which is most common used in laparoscopic operations, were reversible and the effects of C02 on these changes should be investigated on further studies. 55Today, it is not possible to say that no changes take effect in the patients tissues after laparoscopic procedures and this subject needs to be studied in the future, as well as today.