Ağır tıkayıcı uyku apne hipopne sendromlu hastalarda serumda scube-1 düzeylerinin CPAP tedavisi ile değişiminin araştırılması
Change in serum scube-1 levels in patients with severe obstructive sleep apnea syndrome WHO used pap treatment
- Tez No: 507996
- Danışmanlar: DOÇ. ÖMER TARIK SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apnesi, SCUBE-1, Polisomnografi, Obstrüktif uyku apnesi, SCUBE-1, Polisomnografi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
AMAÇ: Çalışmada OUAS hastalarındaki serum SCUBE-1 düzeylerini karşılaştırmak ve CPAP tedavisi ile SCUBE-1 değişimini araştırmak amaçlandı. Materyal ve metod: 2016-2017 yılları arasında uyku laboratuvarımıza yatan 25 basit horlama hastası ve 61 ağır OUAS hastasından kan örnekleri alındı. Toplamda 61 ağır OUAS hastasına CPAP tedavisi önerildi ve hastalar 1 yıl sonra tekrar çağrıldı. CPAP tedavisi kullanan 47 hastadan kan örnekleri alındı. Alınan kan örnekeri hemen santrifüj edilerek serum kısmı -80 derece saklandı. SCUBE-1 kitleri temin edildikten sonra saklanan serumlar eliza yöntemiyle çalışıldı. Toplam 86 hastanın VKİ, boyun çevresi, Epworth uykululuk skalası, Polisomnografi sonuçları kayıt altına alındı. Bulgular: Başlangıçta çalışmaya 25 kontrol grubu olmak üzere toplam 86 hasta dahil edildi. Birinci yılın sonunda CPAP tedavisi kullanmayan 14 hasta çalışma dışı bırakıldı. Basit horlama hastalarıyla ağır OUAS hastalarının yaşları, VKİ'leri, boyun çevreleri, Epworth skalaları ve SCUBE-1 değerleri karşılaştırıldı. Serum SCUBE-1 değerleri, VKİ, Boyun çevreleri ağır OUAS hastalarında anlamlı olarak yüksek saptandı. Hastaların CPAP tedavisi öncesi SCUBE-1 değerleri ile CPAP tedavisi sonrası SCUBE-1 değerlerinin anlamlı olarak azaldığı saptandı. Serum SCUBE- 1 değerleri ile AHI, NON-REM AHI, Hypopne Index (HI) arasında anlamlı korelasyon saptandı. Sonuç: Bu çalışma OUAS hastalarında serum SCUBE-1 değerlerini ilk kez değerlendirmiştir. Hastalarda kullanılan CPAP tedavisi ile SCUBE-1 düzeylerindeki azalma oksidatif stresle ilişkili olabileceği düşünüldü. Sonuç olarak OUAS hastalarında SCUBE-1 düzeyleri bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare serum SCUBE-1 levels in OSAS patients and to investigate serum SCUBE-1 change with CPAP treatment. Materials and Methods: Blood samples were obtained from 25 simple snore patients and 61severe OSAS patients who were had full night Polisomnography in our sleep laboratory between 2016-2017. 61 patients with severe OSAS were recommended CPAP therapy and the patients were recalled 1 year later. Blood samples from 47 patients using CPAP therapy were taken again. The blood sample of the recipient was immediately centrifuged and the serum part was stored at -80 degrees. After the SCUBE-1 kits were obtained, the stored serums were studied by Eliza method. A total of 86 patients had recorded Body mass index (BMI), neck circumference, Epworth sleepiness scale, polysomnography results.. Results: A total of 86 patients, including 25 control groups, were included in the study. 1. At the end of the year, 14 patients who were not using CPAP therapy were excluded from the study. The age, BMI, neck circumferences, Epworth scales and SCUBE-1 values of the severe OSAS patients were compared with simple snorers. Serum SCUBE-1 values, BMI, neck circumference were significantly higher in patients with severe OSAS. It was found that SCUBE-1 values significantly decreased after treatment with SCUBE-1 values before CPAP treatment. Significant correlation was found between serum SCUBE-1 values and AHI, NON-REM AHI, Hypopne index. Conclusion: Serum SCUBE-1 values were studied for the first time in OSAS patients. The reduction in SCUBE-1 levels with CPAP treatment was thought to be associated with oxidative stress. We anticipate that SCUBE-1 levels may be used as a biomarker in OSAS patients.