Polikistik over sendromlu hastalarda yüksek moleküler ağırlıklı adiponektin (HMWA) düzeyinin insülin rezistansı ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between the level of the insulin resistance and high molecular weight adiponectin levels(HMWA)in pcos patients
- Tez No: 352900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN PELİN ÇİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, HMWA, yüksek molekül a÷ÕrlÕklÕ adiponektin, insulin direnci, hiperandrojenemi, Polycystic ovary syndrome, HMWA, high molecular weight adiponectin, insulin resistance, hyperandrogenemia
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Polikistik Over Sendromu (PKOS) `lu hastalar ileri yaşlarda Tip 2 diyabet (DM) ve koroner arter hastalığı (KAH) geliştirme riski altındadır. KAH risk faktörlerinden başlıcaları DM, insulin rezistansı, dislipidemi ve hipertansiyondur. Son zamanlarda ise Adiponektin de bu risk faktörleri arasında gösterilmektedir. İnsulin rezistansı hem tip 2 DM hem de PKOS hastalığının patogenezinde önemli rol oynamaktadır. Her ne kadar Adiponektin düzeyleri yapılan bazı çalışmalarda hem tip 2 DM hem de PKOS hastalarında anlamlı olarak düşük bulunmuş ve insulin rezistansı ile ilişkilendirilmiş ise de bunun aksine anlamlı farkın izlenmediği çalışmalar da mevcuttur. Adiponektinin yüksek (HMWA) ve düşük molekül ağırlıklı formları bulunmaktadır ve HMWA`nin düşük moleküler ağırlıklı formlara göre daha aktif form olduğu gösterilmiştir. Son dönemde PKOS`lu hastalarda HMWA ile ilgili yapılan tüm çalışmalarda adinopektindense HMWA`nin PKOS`lu hastalarda anlamlı olarak düşük olduğu gösterilmiş ve PKOS?da ortak olarak bulunan yüksek androjen seviyeleri ve santral obezite ile HMWA daki azalmanın nedeni açıklanmaya çalışılmıştır. Adinopektin salınımının regülasyonunda vücut kitle indeksi ve insulin rezistansı dışında androjenlerin de rolü olduğu ortaya konmuştur. Ancak PKOS`lu hastalarda HMWA`nin araştırıldığı çalışma sayısı oldukça azdır. Biz bu çalışmada, Roterdam kriterlerine göre PKOS tanısı almış hastalarda serumda HMWA düzeyinin insulin rezistansı ile ilişkisini ve bu ilişkiye etki eden faktörleri araştırmayı amaçladık. Bu çalışma ile PKOS`lu hastalarda HMWA nin PKOS`unun demografik özellikleri, insulin rezistansı, androjen ve lipid profili ile ilişkisi gösterilerek literatüre PKOS patogenez ve kliniğiyle ilgili yeni bilgiler sunulmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Patients with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) have the risk of developing type 2 diabetes mellitus and cardiovascular disease (CVD) in advanced age. The main risk factors for CVD are Diabetes Mellitus, insulin resistance, dyslipidemia, and hypertension. In addition to other risk factors, recently adiponectin is also accepted as a risk factor. Insulin resistance plays an important role in the pathogenesis of PCOS and also type 2 Diabetes Mellitus. In some studies Adinopectin levels are reported to be significantly lower in patients with type 2 diabetes and PCOS and it is associated with insulin resistance. In contrary to this finding other studies report no significant difference. Adiponectin has high (HMWA) and low molecular weight forms. It is shown that compared to low molecular weight forms HMWA is more active. Recently in all studies about HMWA in patients with PCOS, the results with HMWA have been shown to be more significant compared to adiponektin. The reason for the decline in HMWA is explained by the finding of high androgen levels and central obesity in PCOS. Other than the role of body mass index and insulin resistance, androgens have a role in the regulation of adiponectin secretion. However, there are relatively few studies investigating HMWA in patients with PCOS. In this study we aim to asses the relationship between serum HMWA levels and insulin resistance, and the factors affecting this relationship in patients with PCOS diagnosed according to the Rotterdam criteria. With this study, reporting the correlation of HMWA with the demographic characteristics of PCOS, insulin resistance, and androgen profile we will be able to add new insights into the pathogenesis and clinic of PCOS.