Koroner arter hastalarında endotelyal lipaz gen (LIPG) polimorfizmi ve inflamasyon belirteçleri arasındaki ilişiki
The relationship between endothelial lipase gene polymorphisms (LIPG) and inflammation markers in persons with coronary arter disease
- Tez No: 352932
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Endotelyal Lipaz Gen Polimorfizmi, İnflamasyon Belirteçleri, Coronary Artery Disease, Endothelial Lipase Gene Polymorphism, Inflammation markers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Koroner arter hastalığı (KAH) birçok toplumda ölüm nedenlerinin başında yer alan genetik ve çevresel faktörlerin neden olduğu kompleks bir hastalıktır. Endotelyal Lipaz (EL) endotelyal hücreler tarafından salgılanan bir lipazdır. EL'in aşırı ekspresyonu HDL Kolesterol düzeylerini azaltır ancak EL'nin inhibisyonu ters etki yapar. EL; bu etkisi ile HDL Kolesterol düzeylerinin düzenlenmesinde kritik bir rol oynayarak aterosklerozun başlaması ve ilerlemesine karar verir. Çalışmaya 88 Koroner Arter Hastası ve 88 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Plazma örneklerinde, İnterlökin 6, İnterlökin 10, Endotelyal Lipaz ve hsCRP düzeyleri ELISA yöntemiyle tayin edilmiştir. Endotelyal Lipaz gen polimorfizmi (LIPG) PCR yöntemi ile saptanmıştır. EL -584C/T genotipine ait frekanslar hasta grubunda, CT 52 (%59,1), CC 34 (%38,6), TT 2 (%2,3) iken, kontrol grubunda CT 34 (%38,6), CC 51 (%58,0), TT 3 (%3,4) olarak saptanmıştır. Koroner arter hasta grubu ve kontrol grubu demografik özellikler açısından karşılaştırıldığında; koroner arter hasta grubunda; yaş ve total kolesterol düzeylerinin arttığı (p0.05) Sonuç olarak; Endotelyal Lipaz -584 C/T gen polimorfizminin koroner arter hastalıkları açısından önemli bir parametre olduğu hastalığın genetik temelinin araştırılması ve prognozunun takibi açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Endothelial Lipase Gene Polymorphisms (LIPG) and Inflammation Markers in Persons with Coronary Arter Disease Coroner Artery Disease (CAD) is a complex disease, which is the leading cause of mortality in many populations and is caused by various genetic and environmental factors. Endothelial lipase (EL) is a lipase which is secreted by endothelial cells. Overexpression of endothelial lipase reduces HDL cholesterol levels, otherwise lack of endothelial lipase increases HDL cholesterol levels. By this effect EL; playing a critical role in regulating the levels of HDL cholesterol decides initiation and progression of atherosclerosis. 88 Patients with atherosclerosis and 88 healthy individuals were included in the study. In plasma samples, the levels of interleukin-6, interleukin-10, endothelial lipase and hsCRP were evaluated by ELISA. Endothelial lipase gene polymorphism (LIPG) was determined by the PCR method. The frequencies EL -584 C/T genotypes were detected as ; CT 34 (%38,6), CC 51 (%58,0), TT 3 (%3,4) in the control group and as CT 52 (%59,1), CC 34 (%38,6), TT 2 (%2,3) in the patient group. When comparing coronary artery disease and the control group in terms of demographic characteristics; age and total cholesterol levels in coronary artery group were increased (p 0.05). To sum up; we suggest that EL -584 C/T gene polymorphism is a important parametre the evaluating of coronery artery diseases and the follow up of prognasis and clarifiyng of genetic background.