Farklı hasta gruplarında Enterocytozoon bieneusi'nin (protozoa, microsporidia) araştırılması
Investigation of Enterocytozoon bieneusi (Protozoa, Microsporadia) in Different Patient Groups
- Tez No: 352973
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Mikrosporidia, Enterocytozoon bieneusi, Tanı, Microsporidia, Enterocytozoon bieneusi, Diagnosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Enterocytozoon bieneusi; insanlarda mikrosporidialar arasında HIV/AIDS hastalarında klinik olarak kronik diyare, zayıflık ve kolonjite sebep olan çok önemli türlerden birisidir. İntestinal mikrosporidiosise yol açan etkenlerin tanısında ışık mikroskobu, transmisyon elektron mikroskobu (TEM) ve floresan mikroskobu yaygın olarak kullanılmaktadır. Calcofluor, Modifiye Trichrome ve Asit-Fast Trichrome boyaları mikrosporidiosis için standart tanı testleridir fakat bu testlerle tür tayini yapılamamaktadır. Araştırma laboratuvarlarında E. bieneusi tanısında monoklonal antikorlar ve türe spesifik PCR yöntemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada farklı hasta grubundan (kanser tanısı almış, kemik iliği transplantlı, gelişme geriliği, kaşıntı, dermatit, ürtiker ve ülseratif kolit şikayeti olan hastalar) toplanan 140 örnek ile 2 farklı kontrol grubundan (kronik rahatsızlığı olmayan fakat gastrointestinal şikayeti olan hastalar, sağlıklı gönüllüler) toplanan 40 örnek çalışmaya alınmıştır. Hasta ve kontrol gruplarından alınan toplam 180 dışkı örneği; immunofloresans, konvansiyonel ve moleküler tanı yöntemleriyle incelenmiştir. Çalışmada, 140 hastanın %40.7'sinde Microsporidia spp, %12.1'inde E. bieneusi; sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubunda %35'inde Microsporidia spp, %5'inde E. bieneusi ve sadece gastrointestinal şikayeti olan kontrol grubunda ise %60'ında Microsporidia spp, %15'inde E. bieneusi pozitifliği belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, kontrol ve hasta grupları arasında Microsporidia spp. veya E. bieneusi görülmesi bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı saptanmıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Enterocytozoon bieneusi is clinically the most significant among the microsporidia causing chronic diarrhea, wasting and cholangitis in human with immunodeficiency virus/AIDS. In diagnosis of intestinal microsporidiosis; light microscopy, electron microscopy (TEM) and fluorescent microscope are used extensively. Microscopy with Calcofluor, Modified Trichrome and Acid-Fast Trichrome are standard diagnostic tests for microsporidiosis but doesn't allow species identification. In research laboratories, species specific tests such as monoclonal antibody test and PCR are used for detection of E. bieneusi. In this investigation totally 140 samples from different patient groups (have received a diagnosis of cancer, bone marrow transplant, patients suffering from growth retardation, itching, dermatitis, urticarial and ulcerative colitis) and together with 40 samples from two different control groups (patient have gastrointestinal symptoms without chronic disease and healthy volunteers) were examined. Consequently 180 stool samples taken from patients and control groups were investigated with immunoflourescent, conventional and molecular diagnostic methods. In this study; 40.7% Microsporidia spp. and 12.1% E. bieneusi were found positive in patient groups; 35% Microsporidia spp. and 5% E. bieneusi were found positive in healthy control group; 60% Microsporidia spp. and 15% E. bieneusi were found positive in control group with only gastrointestinal complaints. According to these results; there is no statistically important difference between patient and control groups (p>0.05).