Farklı infertil hasta gruplarında kümülüs hücrelerindeki notch gen ekspresyonlarının immünohistokimyasal olarak araştırılması
Investigation of the notch gene expressions in the cumulus cells on the different infertil group's immunohistochemically
- Tez No: 303280
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN OKTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Histology and Embryology, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: infertilite, over yanıtı, kümülüs hücresi, Notch ve Jagged, infertility, ovarian responce, cumulus cells, Notch
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Folikülogenez esnasında kümülüs hücreleri tarafından Notch genleri eksprese edilir. Notch bir hücre yüzey reseptörüdür. Gelişim esnasında pek çok sistemde eksprese edilir. Memelilerde 4 çeşit Notch reseptörü bulunur. Notch'un ekstraselüler parçası Jagged 1-2 ve Deltalike 1-3 olmak üzere 2 ligand ailesini bağlar. Hem Notch hem de ligandları transmembran proteinleri olduğu için sinyalizasyon sıkıca komşu olan hücreler arasında görülür .Çalışmada bu tezden yola çıkılarak, farklı infertilite sebepleri ile üremeye yardımcı tedavi merkezine başvurmuş hastalar, ovaryum yanıtı açısından değerlendirilip gruplandırıldıktan sonra, bu hastaların kümülüs hücrelerindeki Notch ve ligandlarının ekspresyonlarının immünohistokimyasal olarak işaretlenmesi ve sonuçların, hem over yanıtları açısından değerlendirilmesi; hem de oosit matürasyonu, embriyo gelişimi ve gebelik oranları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Ünitesine infertilite nedeni ile başvuran toplam 47 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastalar, yeterli ovaryum yanıtı olan ve yetersiz yanıtlılar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Oosit aspirasyonunu takiben, kümülüs hücreleri oositin etrafından ayrıştırıldı ve kültüre edildi. Kümülüs hücrelerindeki Notch 1, 2, 3, 4 ve Jagged 1, 2 ekspresyonları immünohistokimyasal olarak değerlendirildi. Hastaların bazal FSH, HCGE2, AMH değerleri biyokimyasal olarak ölçüldü. Hastalardan elde edilen oositlerin matürasyon ve fertilizasyon derecelendirmeleri yapıldı. Embriyo kaliteleri değerlendirildi. Her iki grup arasındaki Notch 2 ekspresyon seviyeleri arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı idi. Oosit matürasyonu, fertilizasyon, embriyo kalitesi, gebelik oranları ve Notch ekspresyon seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Notch 2 ve Notch 3 ekspresyonları arasında pozitif bir korelasyon tespit edildi. Her iki grupta da Jagged 2 ve AMH düzeyi arasında da pozitif bir korelasyon saptandı. Bulgularımız bize Notch 2 ve Notch 3 ekspresyonlarının yeterli ve yetersiz over yanıtı ayrımının yapılmasında önemli bir belirteç olabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Notch genes are expressed by cumulus cells on folliculogenesis. Notch is a cell-surface receptor. It has been expressed by several numbers of cells and determines of their fates. There are 4 numbers of Notch reseptor on mammals. The extracellular domain of Notch binds 2 number of ligand family which are Jagged 1-2 and Delta like 1-3. Because of Notch and it?s ligands are transmembran proteins, the signiling is seen between the tightly adjacent cells.In this study, based on the thesis patients who applied to the assisted reproductive treatment clinic with various infertility problems, having evaluated and categorised in term of ovarian responce, immunohistochemically check of these patint?s Notch and ligands expressions in cumulus cells, and eighter evaluation of the output in terms of ovarian responce or comparison of oocyte maturation, embryo development and pregnancy rates has been the major objective.47 Patients with infertility problems were included to Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine Obstetric and Gynecology Depertmant IVF unit. The patients were divided into two groups: Those with adequate ovarian responce and those with inadequate responce. Following the oocyte aspiration, cumulus cells were seperated from oocyte and cultured. Notch 1, 2, 3, 4 and Jagged1, 2 in cumulus cells, espresions were evaluated in terms of immunuhistochemically. Basal FSH, HCGE2, AMH values of the patients were measured biochemistracally. The oocyte maturation and fertilization mesurement optained from the patients were utilized. Embryo quality was evaluated the difference between, the two group?s. Notch expression levels was statistically considerable. There was no statisctically clear differance between levels of oocyte maturation, fertilization, embryo quality, pregnancy rates and Notch expression levels. A positive corelations was discovered between Notch 2 and Notch 3 expressions. In both groups, a positive corelations was discovered between Jagged 2 and AMH level. Our findings let us to consider a significant indicator in order to differantiate Notch 2 and Notch expression with responder and poor responder.