Yeni bir osmotik yumuşak doku genişletici geliştirilmesi: Deneysel çalışma
Development of a new osmotic soft tissue expander: Experimental study
  1. Tez No: 352975
  2. Yazar: AHMET EMİN DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku genişletme, osmotik doku genişleticiler, hidrojeller, biyouyumluluk, Soft tissue expansion, osmotic tissue expanders, hydrogels, biocompatibility
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yumuşak doku genişletme tümör veya travma sonrası meydana gelen doku kayıplarının rekonstrüksiyonu için defekt alanına komşu sağlıklı dokunun genişletilmesi ve defektin aynı doku ile onarılması amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu alandaki en önemli yeniliklerden biri, osmotik basınçla kendiliğinden şişen yumuşak doku genişleticilerin tarif edilmesidir. Osmed® (Almanya) markasıyla bilinen bu doku genişletici polimer hidrojellerden üretilmektedir. Osmotik yumuşak doku genişleticiler vücut sıvılarını içine hapsederek şişmekte ve bu sayede üzerindeki dokunun genişlemesini sağlamaktadır. Bu yöntem geleneksel tekniğe göre daha kolay olmasına rağmen, literatürde birçok komplikasyon rapor edilmiştir. En çok rapor edilen komplikasyonlar yara açılması, doku genişleticinin açılması ve doku nekrozudur. Bu çalışmadaki amacımız, Osmed® marka hidrojele alternatif olacak ve yaşanan komplikasyonları minimum düzeye indirecek yeni bir osmotik yumuşak doku genişletici malzemeyi geliştirmektir. Bu çalışma iki aşamalı olarak planlanmıştır. Birinci aşamada yeni bir osmotik yumuşak doku genişletici sentezi yapılmış ve in vitro testler ile yapısal karakterizasyonu gerçekleştirilerek, biyouyumluluğu saptanmıştır. İkinci aşamada ise in vivo çalışmalar kapsamında 17 adet koyun denek olarak kullanılmış ve 3 çalışma grubu oluşturulmuştur. İlk iki grupta koyunların mandibulasındaki dişsiz bölgede bilateral olarak iki farklı teknikle (flep ve tünel tekniği) kendi ürettiğimiz doku genişletici ve Osmed® subperiosteal olarak yerleştirilmiştir. Bu iki grupta 60 gün süreyle doku genişleticilerin şişme potansiyelleri ve tünel ve flep teknikleri karşılaştırılmıştır. Doku genişlemesinin tamamlanmasının ardından bu iki grupta hayvanlar sakrifiye edilip, histolojik değerlendirmeler yapılmıştır. Üçüncü grupta ise koyunların maksilla ve mandibulasındaki dişsiz alanlara toplam 6' şar adet ürettiğimiz doku genişletici ile Osmed® subperiosteal olarak flep tekniği ile yerleştirilmiştir. Bu grupta yerleştirilen doku genişleticiler sırasıyla belirli zaman aralıklarında ikişer ikişer çıkarılıp ağırlık ölçümü yapılarak, histolojik değerlendirme dışında, klinik değerlendirme yapılması da amaçlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, yumuşak doku genişletmede klinik olarak uygulanan tek osmotik yumuşak doku genişletici olan Osmed®' e alternatif yeni bir osmotik yumuşak doku genişletici geliştirilmesi konusunda umut verici sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Soft tissue expansion emerged as a treatment method to expansion of healthy tissue near the defect area for reconstruction of tissue loss after tumor or trauma. The most important advance in this area is invention of the self-inflating soft tissue expanders with osmotic pressure. The osmotic soft tissue expander known as Osmed® (Germany) produced by polymer hydrogels. Osmotic soft tissue expanders absorb body fluids and swell and thus cause soft tissue expansion. Although this method is easier than the conventional technique, various complications have been reported. Most reported complications were wound dehiscence, tissue necrosis and expose of tissue expander. The aim of this study is to develop a new material that will be an alternative to Osmed® and reduces complications to minimum. The study was carried out in two stages. In the first stage, a new osmotic tissue expander that providing the required conditions was synthesized and in vitro tests for characterisation and biocompatibility were made. In the second stage, 17 sheeps were used in vivo tests. Three study groups were established. In first two groups, our tissue expander and Osmed® were placed in subperiosteally on the bilateral edentulus area with using flap and tunnel techniques. For 60 days, the swelling potential of two different tissue expanders were compared in these two groups. Also, tunnel and flap techniques were compared. After the completion tissue expansion, the animals were sacrificed and histological assessment done. In the third group, 12 expanders (our expanders and Osmed®) were placed in subperiosteally on edentulus areas. Tissue expanders were placed in this group were removed two by two at given time intervals and weight changes were calculated. As a result of this study, we can say that our new soft tissue expander can be used as an alternative to Osmed® which is the single product currently.