Akut açlığa maruz bırakılan yetişkin erkek ratlarda oluşturulan visseral ağrının davranış, öğrenme ve hafızaya etkisinin araştırılması
Research on effect of visceral pain to behavior, learning and memory in adult male rats with acute fasting
- Tez No: 352980
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN GÖLGELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Açlık, Visseral Ağrı, Öğrenme, Hafıza, Rat, Hunger, Visceral Pain, Learning, Memory, Rat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada kimyasal ajanla (asetik asit) visseral ağrı oluşturulan ve aç bırakılan ratların davranış, hafıza ve öğrenme performansları araştırıldı. Kırk adet yetişkin erkek (Wistar Albino) rat; kontrol, ağrı, açlık ve ağrı + açlık grubu olmak üzere 10'arlı 4 gruba ayrıldı. Visseral ağrı modeli oluşturulan ağrı grubu ratlara % 4'lük 1 ml asetik asit intraperitoneal uygulandı. Akut açlık modeli oluşturulan açlık grubu ratlar 130 saat aç bırakılarak, su içmelerine izin verildi. Ağrı + açlık grubuna bu iki metod birlikte uygulandı. Çalışma başında ve sonunda serum kortizol ve glikoz değerleri kardiak kan alınarak ölçüldü (2-2,5 ml). Ratların ağrı eşiği kuyruk çekme, sıcak tabaka ve Von Frey filament testleriyle belirlendi. Açık alan düzeneğinde 5 dakika boyunca ratların davranışları gözlemlendi. Moris su tankında 4 gün boyunca öğrenme performansları ve 5.günde hafızaları test edildi. Ağrı eşik değerleri kuyruk çekme testinde gruplar arasında farklı bulunmamıştır. Sıcak tabaka testinde ağrı eşik değerleri kontrole göre ağrı + açlık grubunda yüksek bulunurken, ağrı grubunda düşük bulunmuştur. Von Frey Filament testinde açlık ve ağrı+açlık grubunda ağrı eşik değeri kontrole göre yüksek bulunmuştur. Açık alan düzeneğindeki davranış parametrelerinden temizlenme sayısı ağrı+açlık grubunda, defekasyon sayısı tüm deney gruplarında kontrole göre azalmıştır. Ayağa kalkma sayısı ağrı ve açlık grubunda kontrole göre artmıştır. Açlık grubu kontrole göre daha fazla yol almıştır. Perifere ilk geçiş zamanları ağrı ve açlık grubunda kontrole göre azalırken, ağrı+açlık grubunda ağrı ve açlık gruplarına göre artmıştır. Öğrenme ve hafızanın değerlendirildiği Moris su tankında gruplar arası anlamlı fark bulunmamıştır. Serum glikoz değerleri kontrol grubuna göre bütün deney gruplarında düşük bulunmuştur. Serum kortizol değerleri ağrı grubunda en düşük gözlenirken, kontrolden ve ağrı+açlık grubundan anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç olarak açlık ve ağrının ayrı ayrı ve birlikte değerlendirildiği bu çalışmada bazı davranış parametrelerinin etkilendiği, uzamsal öğrenme ve hafızanın bozulmadığı görülmüştür. Açlığın ağrı eşik değerini yükselttiği, ağrıya olan toleransı arttırdığı ve hiposensivitenin geliştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, we studied behavior, learning and memory performances in rats with acute fasting and inflicted visceral pain via chemical agent (acetic acid). 40 adult male rats (Wistar Albion) were divided into four groups each containing 10 rats including control, pain, fasting and fasting + pain. %4 1 ml acetic acid was applied intraperitoneally in pain group. Rats in fasting group was left to fasting for 130 hours and let drink water. Both methods were applied in pain + fasting group. Serum cortisol and glucose values were measured before and after study with cardiac blood (2-2.5 ml). Pain threshold of rats was identified with Tail flick, hotplate and von Frey filament tests. Behaviors of rats were observed with open field setup for 5 minutes. We tested learning performances in Moris water tank for 4 days and tested memory in 5th day. Pain threshold values were not found statistically different in Tail flick test between groups. While pain threshold was found increased in pain+ fasting group in hot plate test comparing to control group, it was identified decreased in pain group. Pain threshold value was found increased in fasting and pain + fasting group in von Frey filament test comparing to control group. In open field setup cleaning which is one of the behavior parameters, was found decreased in pain + fasting group while defecation was decreased in all groups comparing to control group. Standing up count was increased in pain and fasting groups comparing to control group. Fasting group travelled more distance comparing to control group. Time of first cross to periphery was decreased in pain and fasting groups comparing to control group, while it increased in pain + fasting group comparing to pain and fasting groups. There was no significant difference in Moris water tank that evaluates learning and memory. Serum glucose values were found decreased in all experimental groups comparing to control groups. Serum cortisol values were found lowest in pain group, while it was significantly lower than control and pain + fasting groups. As a result, in this study that evaluates fasting and pain jointly and separately, some behavior parameters were effected while spatial learning and memory were not changed. We observed that fasting increases pain threshold, increases tolerance to pain and develops hyposensitivity.