Yumurta tavuklarında floresan ve led ışık kaynakları kullanımının yumurta verimine etkisinin araştırılması
Research on the effect of florescent and led light source use with laying hens on EGG production
  1. Tez No: 352982
  2. Yazar: ADEM DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN MUHSİN İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, Yumurta verimi, Aydınlatma kaynağı, LED (Işık Yayan Diyotlar), Floresan, Laying hens, egg production, light sources, LED (light-emitting diodes), Florescent
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmanın amacı, kanatlı sektöründe kullanılan floresan ışık kaynakları ile LED ışık kaynaklarının; yumurta verimleri, yumurta ağırlık ortalamaları ve ölüm oranlarına etkileri yönünden karşılaştırılmasıdır. Çalışma için 18 Haftalık 640 adet Bovans White yumurtacı 2 deney grubuna ayrılmıştır. 2 haftalık alıştırma süresinden sonra veri kaydına başlanmıştır. Tek değişkenin, ışık kaynağının türü olduğu şartlarda 11 haftalık deney sürecinde yumurta verimleri, yumurta ağırlık ortalamaları ve ölüm oranları karşılaştırılmıştır. Yapılan analiz sonucunda; yumurta verimleri ( Floresan: 86,99 ± 2,76 LED: 87,83 ± 1,44 ) arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Yumurta ağırlık ortalamaları (Floresan: 50,94 ± 1,03 LED: 50,64 ± 1,08 ) arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Ölüm oranları ( Floresan: 0,82 ± 0,26 LED: 0,55 ± 0,21 ) arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Bu araştırmada; karşılaştırılan ışık kaynaklarının biyolojik etki farklarının önemsiz bulunmasıyla birlikte, maliyet avantajları düşünüldüğünde LED ışık kaynaklarının araştırılması ve kanatlı sektöründe kullanımının, ekonomik kanatlı yetiştiriciliğinde önemli bir ilerleme olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is the comparison of florescent light sources and led light sources used in poultry (winged) sector in terms of their effects on egg productions, weight averages of eggs and mortality. For the research, 18-week 640 Bovans White egg sellers were divided into two groups. After two weeks of adaptation process we began to record the data. During 11-week experiment process, egg productions, weight averages of eggs and mortality were compared under the conditions that the only variable was the type of the light source. As a result of the analysis carried out, the difference between egg productions was considered as insignificant (P>0,05). The difference between the weight averages of eggs (Florescent: 86,99 ± 2,76 Led: 87,83 ± 1,44 ) was considered as insignificant (P>0,05). The difference between mortalities (Floresan: 0,82 ± 0,26 Led: 0,55 ± 0,21 ) was considered as insignificant (P>0,05). In this research, although the differences of biological effect between light sources compared were considered as insignificant, it is thought that research on led light sources and their use in poultry sector will be a significant progress for economical poultry farming when the cost advantages are taken into account.