Tavşan testis ve epididimisinde vasküler endoteliyal büyüme faktör ve reseptörlerinin lokalizasyonu
The localization of vascular endothelial growth factor and its receptors on testis and epididymis of rabbit
- Tez No: 352988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZULLAH BEYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Veteriner Hekimliği, Histology and Embryology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: VEGF, Testis, Epididimis, VEGF reseptörleri, Tavşan, VEGF, Testis, Epididymis, VEGF receptors, Rabbit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, VEGF ve reseptörleri VEGFR-1 ile VEGFR-2'nin tavşan testis ve epididimisindeki varlığı ve lokalizasyonunu belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada; 15 adet sağlıklı, erkek, Yeni Zellanda tavşanından alınmış ve rutin histolojik işlemlerden geçirilmiş 30 adet testis ve epididimisler materyal olarak kullanıldı. Seminifer tübüllerde spermatojenik evrelerin belirlenmesi için PAS, VEGF ve reseptörleri VEGFR-1 ve VEGFR-2'nin testis ve epididimisteki lokalizasyonunun belirlenmesi için ise Strept-Avidin Biotin Kompleks (ABC) peroksidaz immunohistokimyasal boyama yöntemi uygulandı. VEGF için yapılan immunboyamalarda, spermatojenik gelişimin tüm evrelerinde olmak üzere Sertoli hücrelerinde, tip A spermatogonyumlarda ve primer spermatositlerde pozitif immunreaksiyon gözlendi. Spermatojenik gelişimin V., VI., VII., ve VIII. evrelerindeki seminifer tübüllerde bulunan spermatidlerin akrozomlarında da pozitif immunboyanma dikkati çekti. Ayrıca, interstisyel dokuda Leydig hücreleri ve vasküler endotelyumda da pozitif immunreaksiyon belirlendi. Başlangıç segmenti, kaput, korpus ve kauda epididimis bölümlerinde duktus epididimis duvarını döşeyen prinsipal hücrelerin bazal ve apikal sitoplazmalarında ve apikal ile bazal hücrelerin sitoplazmalarında immunpozitif reaksiyon tespit edildi. Anti-VEGFR-1 (Abcam 9540) primer antikoru uygulanan tavşan testis dokusunda I'den VIII'e kadar tüm spermatojenik evrelerdeki seminifer tübüllerde sadece bazı Sertoli hücrelerinde immunboyanma görülürken, intersitisyel alanda Leydig hücrelerinde ve damar endotelinde pozitif immunoreaksiyon belirlendi. Epididimiste, sadece kapiller endotelde immunopozitif reaksiyon saptanırken, kanal epitellerinde herhangi bir pozitif immunboyanma belirlenemedi. Anti-VEGFR-1 (Abcam 2350) primer antikoru uygulanan testis dokusunda I'den VIII'e kadar tüm spermatojenik evredeki seminifer tübüllerde Sertoli hücrelerinde ve spermatogonyumlarda immunopozitif reaksiyon gözlendi. İntersitisyel alanda, Leydig hücreleri ve damar endotelyumunda immunpozitif boyanma belirlendi. Epididimisin duktus epididimis epitelindeki hücrelerde, bazalde peritübüler hücrelerde ve damar endotelinde immunoboyanma saptandı. Anti-VEGFR-2 (Abcam 9530) primer antikoru uygulanan tavşan testis dokusunda I'den VIII'e kadar tüm spermatojenik evrelerdeki seminifer tübüllerde Sertoli hücrelerinde çok zayıf immunpozitif reaksiyon gözlenirken intersitisyel alanda, Leydig hücrelerinde ve damar endotellerinde ise kuvvetli bir immunboyanma belirlendi. Epididimiste, duktus epididimis duvarında herhangi bir immunboyanma dikkat çekmezken, intersitisyel dokudaki kapillar damar endotellerinde immunboyanma görüldü. Anti-VEGFR-2 (Abcam 10973) primer antikoru uygulanan tavşan testis dokusunda I'den VIII'e kadar tüm spermatojenik evrelerdeki seminifer tübüllerdeki Sertoli hücreleri ve spermatogonyumların sitoplazmalarında çok yoğun immunpozitif boyanma gözlendi. Bununla birlikte V., VI., VII., ve VIII. evrelerde spermatidlerin akrozomlarında immunpozitif reaksiyon tespit edildi. İntersitisyel alanda, Leydig hücreleri ve damar endotelinde de immunboyanma belirlendi. Epididimiste duktus epididimisi döşeyen prinsipal hücrelerin apikal ile bazallerinde, apikal ve bazal hücrelerin sitoplazmalarında ve peritubuler hücrelerin sitoplazmalarında pozitif immunreaksiyon görüldü. VEGF proteini ve reseptörleri VEGFR-1 ve VEGFR-2'nin tavşan testislerindeki spesifik lokalizasyonları, bu moleküllerin spermatogonial farklılaşma, spermiyogenezis, spermatidlerde akrozom gelişimi ve Leydig hücrelerinde steroidiogeneziste, ayrıca epididimiste sperm olgunlaşması ve kan-epididimis bariyerine katkı sağlama gibi fonksiyonel görevleri olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to exhibit the presence and localization of VEGF and its receptors VEGFR-1 and VEGFR-2 on rabbit testis and epididymis using immunohistochemistry. In this study, 30 testis and epididymis were taken from 15 healthy, male New Zelland rabbit and processed through routine histological process were used as a material. PAS & Hematoxylene staining were applied for determining the spermatogenic stages at seminiferous tubules. Strept-Avidin Biotin Compleks (ABC) immunohistochemical method was used for the determination of localization of VEGF and its receptors VEGFR-1 and VEGFR-2 on rabbit testis and epididymis. At the immunostaining for VEGF, it was seen positive immunoreaction in Sertoli cells, Type A spermatogonia and primary spermatocytes in all spermatogenic stages. It was found the positive immunoreaction for acrosome of spermatids in stages V., VI., VII and VIII within seminiferous tubules. The positive immunoreaction was determined for Leydig cells and vascular endothelium in the interstitium. Moreover, the positive immunoreaction was identified for the apical and basal cytoplasm of prenciple cells and apical cells lining ductus epididiymis in initial segment, caput, corpus and cauda epididiymis. At rabbit testis where it was applied for anti-VEGFR-1 (Abcam 9540) primary antibody, a positive immunoreaction was seen in only Sertoli cells in seminiferous tubules containing all spermatogenic stages from I to VIII and the leydig cells or vascular endothelium in the interstitium. A positive immunoreaction was just identified for capillar endothelium, but not the epithelium of ducts in epididymis. At rabbit testis where it was applied for anti-VEGFR-1 (Abcam 2350) primary antibody, a positive immunoreaction was seen in Sertoli cells and spermatogonia in seminiferous tubules containing all spermatogenic stages from I to VIII and Leydig cells or vascular endothelium in the interstitium. A positive immunostaining was determined for epithelial cells lining ductus epididiymis, peritubuler cells surrounding ducts and vascular endothelium in epididiymis. For anti-VEGFR-2 (Abcam 9530) primary antibody, a weak positive immunoreaction was seen in Sertoli cells in seminiferous tubules containing all spermatogenic stages from I to VIII but it was found a strong positive immunoreaction for Leydig cells or vascular endothelium in the interstitium. A negative immunostaining was determined for epithelial cells lining ductus epididiymis, peritubuler cells surrounding ducts in epididymis but capillar endothelium was positive. For anti-VEGFR-2 (Abcam 10973) primary antibody, a strongly positive immunoreaction was found in Sertoli cells and spermatogonia in seminiferous tubules containing all spermatogenic stages from I to VIII. Moreover, a positive immunoreaction was identified for acrosome of spermatids in stages V., VI., VII., and VIII within seminiferous tubules. It was found a positive immunostaining for Leydig cells or vascular endothelium in the interstitium. A immunopositive reaction was seen at apical and basal part of the principle cell and cytoplasme of apical and basal cells lining ductus epithelium and peritubular cells surrounding ducts. The spesific localizations of VEGF and its receptors VEGFR-1 and VEGFR-2 in rabbit testis and epididymis indicate they may affects the spermatogonial differentation, spermiogenesis, acrosomal development of spermatids, steroidiogenesis in Leydig cells and sperm maturation and the supporting to blood-epidiymis barrier in epididymis.