Kayseri ilinde tüketime sunulan manda yoğurtlarında aflatoksin M1' in prevalansı
Prevalance of aflatoxin m1 in water buffalo yoghurt retailed in Kayseri
- Tez No: 352998
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Aflatoxin M1, ELISA, Kayseri, manda yoğurdu, Aflatoxin M1, ELISA, Kayseri, water buffalo yoghurt
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmanın amacı Kayseri ilinde tüketime sunulan manda yoğurtlarında Aflatoksin M1 (AFM1) varlığını incelemekti. Bu çalışmada toplam 100 manda yoğurdu örneği incelendi. Örneklerdeki AFM1 düzeylerini belirlemek için Enzyme Linked İmmunosorbent Assay (ELISA) tekniği kullanıldı. Çalışmada, analiz edilen 100 yoğurt örneğinin tamamında (%100) AFM1 tespit edildi ve sadece 7 (%7) manda yoğurdu örneğinde AFM1 düzeyi Türk Gıda Kodeksinde belirtilen yasal limitlerin üzerinde idi (50 ng/kg). İncelenen örneklerin 36'sının (% 36) 2,7- 10 ng/kg, 14'ünün (% 14) 10-25 ng/kg arasında, 43'ünün (% 43) ise 25-50 ng/kg aralığında AFM1 içerdiği belirlendi. Bu çalışma sonucunda, Kayseri ilinde satılan manda yoğurtlarında AFM1 varlığının halk sağlığı için potansiyel bir tehlike olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the presence of aflatoxin M1 (AFM1) in water buffalo yoghurt samples in Kayseri /Turkey. ELISA test was used to determine Aflatoxin M1 levels of 100 samples collected. Aflatoxin M1 were found in all samples analyzed (100 %) . Only 7 (7%) of yoghurt samples were found contaminated at levels above the legal limits (50 ng/kg). AFM1 level of the samples were ranging from 2.70 to 79.27 ng/kg. AFM1 was detected in 36 (%36) samples ranging from 2.7 to 10 ng/kg, in 14 samples (% 14) from10 to 25 and in 43 samples (%43) from 25 to 50 ng/kg. It is concluded that the presence of AFM1 in water buffalo yoghurt retailed in Kayseri may be regarded as a potential hazard for human health.