Mehmed'in İlāc-nāme'si (İnceleme, Metin, Dizin)
Mehmed's İlag name (Analysis, Text, Index)
- Tez No: 353091
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHUN VEDAT UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmed, İlāc-nāme, Tıp Metinleri, Çeviri, Mehmed, Ilag-name, Medical Books, Translation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu çalışmada, Mehmed'in İlāc-nāme'si adlı eser ele alınmıştır. On altıncı yüzyıla ait olan ve on bir baptan oluşan bu eser çeşitli hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisi için bitkisel çözüm önerileri sunan bir tıp metnidir. Orijinal metni Bibliothèque Nationale de France'ta bulunan bu eserin çalışmamız boyunca başka nüshasına rastlanmamıştır. Tez; giriş, inceleme, metin ve dizin bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın kapsamı, amacı ve metodu verilmiştir. İnceleme bölümünde ilk olarak şekil bilgisi, ses bilgisi, imla özellikleri incelenmiş ve bölümün sonunda çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgulara yer verilmiştir. Metin bölümünde; Arap harfleriyle yazılan eserin Latin harflerine çevirisi yapılmış, dizin bölümünde ise metnin dizini oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Mehmed's Ilag name which was written in the 16th century has been researched. Ilag name is a medical book consisting of 11 parts that describes some illnesses and gives herbal treatment suggestions about them. The original manuscript is in Bibliothèque nationale de France museum now and we didn't come across with any other copies during our research.The thesis is comprised of introduction, research, text and index sections. In the introduction section; the scope of the study, its purpose and its method have been introduced. In the research section; morphology, phonology, orthography have been analyzed. Afterwards, the findings through the study have been stated. In the text section, the original manuscript has been romanizated. Finally in the last section index of the text has been written.