Yaşayan bellekte Denizli
Denizli in living memory
  1. Tez No: 353092
  2. Yazar: MEHMET TOLGA BAKIRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Denizli, Yaşayan Bellek, Kültür, Kültürel Bellek, Kent İmgesi, Denizli, Living Memory, Culture, Cultural Memory, City Image
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Günümüzde kimlikli gelişme yolu geleneksel kültür kodlarını tanımaktan geçmektedir. Dolayısıyla yaşayan bellekte var olduğu bilinen kültür kodlarının tespiti gereklidir. Bu düşünceden hareketle, ilgili kültür ürünlerini tespit etmek, korumak ve yaşanabilir kılmak amacıyla, Denizli il merkezindeki, yaşayan bellekte yer alan kültürel unsurların belirlenmesi bu çalışmanın ana konusudur.“Yaşayan Bellekte Denizli”adlı çalışmada, Denizli ilinin toplumsal yapısı ve gündelik yaşam pratikleri, mekânsal dönüşümler, çeşitli meslek gruplarında usta çırak ilişkileri ve geleneksel bilgileri, şu an hayatta olan kişilerin anıları üzerinden geçmişten günümüze doğru incelendi. Elde edilen veriler, yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınarak geçmişten günümüze Denizli'yi tanımlayan ve yıllar içerisinde değişiklik gösteren algılamaların demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğinin tespiti yapıldı. Bu tespitler için görüşme (mülakat) yöntemi ve anket yöntemi kullanıldı. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, kültür, bellek, kültürel bellek, kent belleği ve kentsel imgeler hususları ele alındı. İkinci bölümde, Denizli'nin sosyal ve kültürel hayatı ile yaşayan bellekte Denizli ve oluşan imgeler incelendi. Üçüncü bölümde ise, yaşayan bellekte Denizli'ye ilişkin tespitler değerlendirildi. Çalışmanın sonunda, Denizli'nin kentsel imgelerinin Pamukkale, horoz ve tekstil üzerinde yoğunlaştığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the way of progress in identity requires recognising traditional cultural codes. Thus, it is necessary to identify the cultural codes which are known to exist in living memory. Considering this idea, for the purpose of identifying, preserving and terraforming cultural products, determining cultural factors taking place in living memory in Denizli city centre has been adjusted as the main topic of our thesis. In the study of“Denizli in Living Memory”, it has been made an effort for the social structure of Denizli province and daily life experiences, spatial transformation, folks and mentor system in occupational clusters to be analysed from past to present by means of memories of the people who are alive in the present. Then, determination of whether perceptions, describing Denizli from past to present, and differing within the years showed a change according to demographic factors or not has been made by trying to have them recorded in written and visual form. For these determinations, interview and survey method have been used. The study is made up of three chapters: In the first chapter, culture, memory, cultural memory, city memory and matters of urban images have been discussed. In the second chapter, Denizli in living memory with social and cultural life of Denizli and originated images have been analysed. As for the third chapter, determinations concerning Denizli in living memory have been evaluated. At the end of the study, it has been observed that urban images of Denizli are Pamukkale, rooster and textile.