Female quest for identity between cultures in Amy Tan's The Kitchen God's Wife and the Bonesetter's Daughter
Amy Tan'in The Kitchen God's Wife ve The Bonesetter's Daughter adlı romanlarında kadının kültürler arasındaki kimlik arayışı
- Tez No: 353093
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Toplumsal Cinsiyet, Kültür, Amy Tan, The Kitchen God's Wife ve The Bonesetter's Daughter, Identity, Gender, Culture, Amy Tan, The Kitchen God's Wife and The Bonesetter's Daughter
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, Amy Tan'in The Kitchen God's Wife ve The Bonesetter's Daughter adlı eserlerinde kadının kültürler arasındaki kimlik oluşumunun bir analizidir. Bu tezin amacı kimliği Kültür Araştırmaları ışığı altında incelemektir. Kimlik – kişisel ve sosyal kimlikler dâhil – toplumsal ve kültürel olarak bir araya getirilmiş değişken ve konumsal oluşumlardır. Bu açıdan kimlik her zaman toplumun, kültürün ve toplumsal cinsiyetin etkisi altındadır. Kültürel kimlik ve toplumsal cinsiyet kimlikleri stereotipler ve zıtlıklar oluşturur iken çağdaş çok kültürlü toplumlarda farklılıklar melez ve iki kültürlü kimliklere dönüşmektedir. Birinci bölüm kimliğin ayrıntılı bir açıklamasını ve onun kültür ve toplumsal cinsiyetle ilişkisini sunmaktadır. Daha sonra teori ve uygulama bölümleri arasında tarihsel bir geçmiş sunan ikinci bölümde Çin'den Amerika Birleşik Devletlerine Çinli Amerikan kimliğinin oluşumu incelenmektedir. Son olarak üçüncü bölüm Amy Tan'in The Kitchen God's Wife ve The Bonesetter's Daughter adlı romanlarında Çin ve Amerikan kültürleri arasındaki kadın kimliğini ele almaktadır. Bu romanlarda, Amy Tan geleneksel Doğu ve bireysel Batı kültürlerinin arasındaki kadının kimlik oluşumunu incelemektedir. Romanlarda erkek egemen Çin'den kaçan Çin doğumlu anneler Amerika Birleşik Devletlerinde Çin kültürünü muhafaza etmeye çalışırken, Amerika doğumlu Çinli kızları ise Çinli geçmişlerini reddederek bir Amerikan kimliği oluşturmaya çalışırlar. Tan' in iki kültür arasında kalan kadın karakterleri kendi kimliklerini oluşturmak için mücadele ederler ve kimlik arayışları esnasında melez iki kültürlü Çinli-Amerikan kimliklerini kabullenmeyi öğrenirler.
Özet (Çeviri)
This study is an analysis of female identity formation between cultures in The Kitchen God's Wife and The Bonesetter's Daughter by Amy Tan. The aim of this dissertation is to analyze identity under the light of Cultural Studies. Identity including self and social identities is socially and culturally constructed formation which is changeable and positional. In that sense, identity is always affected by society, culture and gender. Cultural and gendered identities create stereotypes and binary oppositions whereas in contemporary multicultural societies differences turn into hybrid and bicultural identities. Chapter One presents a detailed explanation of identity and its relation to culture and gender. Then in Chapter Two which portrays a historical background between theoretical and analytical chapters, Chinese American identity formation is analyzed from China to the United States of America. Finally, Chapter Three deals with female identity between Chinese and American cultures in Amy Tan's two novels The Kitchen God's Wife and The Bonesetter's Daughter. In these novels, Amy Tan tries to explore female identity formation between traditional Eastern and individual Western cultures. In the novels, Chinese-born mothers escaping from patriarchal China try to preserve their Chinese culture in the United States of America while American-born Chinese daughters attempt to develop an American identity rejecting Chinese background. Tan's female characters who are left in-between two cultures struggle to form an identity of their own and during their identity quest they learn to embrace their hybrid, bicultural Chinese American identity.