Said Nursi'de aile sosyolojisi ve sosyal ahlak
Sai̇d Nursi sociology of family and social ethics
  1. Tez No: 353117
  2. Yazar: ORHAN KUŞUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Din, Sosyoloji, Family Planning, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuran, İslam, Aile, Risal-i Nur Külliyatı, Qur?an, Islam, family, Risale-i Nur Külliyat*
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüz aile kurumunun maruz kaldığı hastalıklar karşısında bu zamanın ruhuna uygun olarak yeni bir reçete sunmak gereklidir. Böyle bir reçetenin de ancak Kuran ve Peygamber Efendimiz(s.a.v)?in tezgâhında yoğrulmuş bir reçete olması gereklidir. Ahir zaman diye adlandırdığımız günümüz asrının günahları karşısında kendi ömrünün tamamını siper eden Said Nursi Said Nursi, aile üzerindeki tehlikeli durumu sezmiş ve bu zamanın ruhuna uygun olarak başta Kuran ve Hz. Muhammed (s.a.v)?den yola çıkarak reçeteler sunmuştur. Said Nursi, aile hayatına son derece önem vermiş ve ailenin temelinin İslami bir bakış açısıyla iman çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyleyerek ailenin işlevsel hale gelmesini ancak karşılıklı sevgi, güven, sadakat, iffet, şefkat ve merhamet gibi evrensel değerlerle mümkün olabileceğini dile getirmektedir. Araştırmamızda bu konu açıklanmaya çalışılmış ve ilgili ayetler ve hadisler çerçevesinde örneklendirmiştir. Birey ve toplum için hayatî önem arz eden aile hayatını biz de tezimize araştırma konusu edindik ve Said Nursi?de aile sosyolojisi ve sosyal ahlak konusunu inceledik. Tezimiz giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, önemi ve yöntemi hakkında bilgiler verdik. Birinci bölümün temel başlığını ?Said Nursi?nin Hayatı ve Eserleri? şeklinde belirledik. Bu bölümde Said Nursi?nin hayatını tarihsel süreç içinde özetlemeye çalıştık. Aynı zamanda Said Nursi ve eseri olan Risale-i Nur Külliyatını tanıtmış olduk. İkinci bölümün genel başlığını da? Toplumsal Yapı ve Aile? olarak belirledik. Burada genel olarak aile tanımını yaptıktan sonra, aile çeşitleri üzerinde durarak Türk aile yapısının tarihsel sürecini anlamaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise başlığı ?Din ve Aile? olarak oluşturduk. Bu başlıkta aile kavramının tarihsel sürecini inceleyerek özelikle ilahi dinlerin aile kumruna nasıl baktığına değindikten sonra asıl konu olan İslam?da aile kavramını ayet ve hadisler ışığında anlamaya çalıştık. Dördüncü ve son bölümde ise asıl konumuz olan ?Said Nursi de Aile ve Sosyal Ahlak? ele aldık. Bu bölümde çağın insanından yola çıkarak; ailenin önemi, kadın-erkek, anne-baba, çocuklar ve özelikle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitimi üzerinde ve bu konuların tamamının ahlaki boyutu üzerine konu içine serpiştirilmiş bir biçimde ele alarak durduk.
Özet (Çeviri)
It is necessary to present a new prescription appropriate for the spirit of today against the diseases family institution has currently been exposed to. Such a prescription has to be molded on the bench of Quran and Mohammed the Prophet. The beautiful person of the century, Said Nursi Said Nursi, who shielded his whole life against the sins of current century-end of the world as we name it- sensed the danger over family, and presented prescriptions suitable for the spirit of this era primarily based on Quran and Mohammed the Prophet. Never married in his life, Said Nursi Said Nursi, the person of the century, attached great importance to familial matters, like all matters of our era, and introduced significant prescriptions to the diseased of family institution. The present study aims to clarify and exemplify this subject matter within the framework of related verses of Quran and hadiths. Family life, being of vital importance for both the individuals and the society is the subject of this study and the issues of family life and social ethics in Said Nursiare also studied. The study consists of an introduction part and four sections. In the introduction, we present information on the subject, purpose, significance and method of the study. The main title of the first part is ?Said Nursi?s Life and Works?. In this section, we summarized Said Nursi?s life within the historical process and introduced Said Nursi and his work ?Risale-i Nur Külliyat*. The title of the second part is ?Social Structure and Family?. In this section, we presented a general description of the family, tried to understand the historical process of Turkish family structure by mentioning some family types. In the third part, the title was determined to be ?Religion and family?. Under this title, we went through the historical process of the concept of family and the perspectives of divine religions on family institution. Afterwards, we tried to understand the main topic of family concept in Islam in the light of verses from Quran and hadiths. In the fourth and last section, we dealt with our main topic ?Family and Social Ethics in Said Nursi?. In this part, based on the person of the century, the importance of family, woman-man, mother-father, children and particularly the education of children, the assurance of our future and the moral dimensions of these subjects were discussed.