Müsadere ve müsadere muhakemesi
Confiscation and confiscation judgement
  1. Tez No: 353133
  2. Yazar: MUSTAFA TÜNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ UĞUR ERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Müsadere, Müsadere Çeşitleri, Muhakeme, İnfaz, Confiscation, Types of Confiscation, Judgement, Enforcement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Müsadere; işlenen bir suçun karşılığı olarak, kanunda gösterilen bazı şartların gerçekleşmesi halinde bir eşyanın mülkiyetinin veya kazancın mahkeme kararıyla maliklerinden alınarak kamuya geçirilmesidir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile müsadere yeniden düzenlenerek bu konuda ayrıntılı hükümler getirilmiştir. Yapılan düzenlemelerin en belirgin özelliği müsaderenin hukuki niteliğinin güvenlik tedbiri olarak kabul edilmesidir. Daha önceden öğretide ve Yargıtay içtihatlarında kabul edilen kazanç müsaderesi, eşdeğer müsadere, kaim değerin müsaderesi, kısmi müsadere, orantılılık ilkesi gibi kurumlar yeni yasada kabul edilmiştir. Yapılan bu düzenlemeler ile öğretideki tartışmaların çoğuna son verilerek yeni ihtiyaçlara cevap verilmiştir.Müsadere ile ilgili bu çalışmamızda; müsaderenin tanımı, hukuki niteliği, çeşitleri, uluslararası sözleşmelerdeki durumu, uygulanma şartları ile müsadere muhakemesi ve bu kararların infazı incelenmiştir. Ayrıca, öğretideki farklı görüşlere yer verilerek uygulamada ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri sunulmuş, her konu başlığının altında konuyla ilgili Yargıtay uygulamalarına yer verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Confiscation is the transfer of ownership of a commodity or an income by a verdict from the owners to public in case of the emerge of some conditions indicated in the law against a crime. Confiscation has been rearranged by Turkish Penal Law number 5237, and detailed provisions have been brought. The most distinct characteristic of the rearrangement made is the acceptance of the legal characteristic of confiscation as a safety measure. The confiscation of income that was previously accepted in the doctrine and the court practices, institutes such as equivalent confiscation, replacement value confiscation, partial confiscation, proportionality principles have been accepted in the new law. With this rearrangement, many discussions in the doctrine have been stopped and response to new requirements have been given. In this study; the definition of confiscation, its legal characteristic, types, status in international agreements, conditions of application and confiscation courts and the enforcement of these verdicts have been examined. Furthermore, place have been given to different views in doctrine and solution proposals have been submitted to the problems arising during application, place have tried to be given to the applications of the Court of Appeals.