Yağma suçu
Plunder
  1. Tez No: 353132
  2. Yazar: MURAT DEMİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yağma, Cebir, Tehdit, Hırsızlık, Malvarlığı, Plunder, Force, Threat, Theft, Property
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Halk arasında gasp olarak da bilinen yağma suçu, 5237 sayılı TCK'nın kişilere karşı suçlar kısmında, malvarlığına karşı suçlar başlığı altında yağma, nitelikli yağma, daha az cezayı gerektiren hal madde başlıkları ile TCK'nın 148., 149. ve 150. maddelerinde düzenlenmiştir. TCK'da yağma ile ilgili düzenleme konusu yapılan maddelerin tümü çalışma konusunu oluşturmaktadır. Yağma, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılmak amacıyla, kişinin kendisine veya bir yakınının hayatına, vücut ve cinsel dokunulmazlığına saldırı gerçekleştireceğinden ya da mal varlığı itibariyle büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit veya cebir kullanılmasıdır. Burada suçun işlenmesinde, kişinin kendisine saldırı olabileceği gibi bir yakınına yönelik de olabilir. Ayrıca suçun oluşabilmesi için tehdit veya cebrin bir kişiye yönelik olması gerekir. Yağma seçimlik hareketli ve neticesi harekete bitişik bir suç tipidir. Yağma suçu, birden çok hukuki değeri koruma altına almaktadır. Yağma suçunda bir malın alınması için kişinin hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına saldırı söz konusudur. Bu saldırı mal varlığı değerlerinin elde edilmesi amacıyla işlendiğinden korunan asıl hukuki değer mal varlığı olmakta ve birçok ülke yağma suçuna mal varlığına karşı suçlar arasında yer vermektedir. Yağma suçu cebir, tehdit ve hırsızlık suçlarını içinde barındıran bileşik bir suç tipidir. Bu itibarla faile, işlediği yağma cürmünden dolayı bu suçlardan ayrı ayrı ceza verilmez, sadece yağma suçundan cezalandırılır. Yağma suçu, koruduğu birden fazla hukuki değer itibariyle malvarlığına yönelik suçlar arasında en fazla yaptırım gerektiren suçtur.
Özet (Çeviri)
Plunder, that is also known as looting in everyday language, is regulated by Articles 148, 149 and 150 of the Turkish Criminal Code (TCC), in the part that regulates offenses against persons, by the provisions relating to offences against property, such as plunder, qualified plunder, and the conditions subject to less punishment. The subject matter of the present studies are regulatory issues of the TCC about plunder. Plunder is an avoidance of delivery of a property or forcing a person to resist taking over the delivery by use of threat or violence, and mentioning that he intends to hurt himself or one of his acquaintances, or executing an act aimed to violation of one's corporal and sexual immunity, or giving severe damage to his property. Here, in the commission of the offense, the person may violate himself as well as the act of violence may be directed to his close people. Besides, for the formation of the offense, use of threat or force is necessary. Plunder is a type of an intended offense and belongs to instantaneous crimes as it is considered to be committed regardless of whether the offender has achieved the result or not. The offense of plunder, protects a few legal values. Plunder implies that for obtaining a property, an attack on a person's life, body or sexual privacy is made. As such an attack is committed in order to obtain property, the real protected legal value is property, and in many countries plunder as a kind of offense is classified as a crime against property. Plunder is a compound type of offense as it combines a few offenses, that is, force, threat and theft. In this regard, the offender is not punished separately for each of them, but for the offense of plunder. As the offense of plunder protects more than one legal value, it requires maximum sanctions comparing to other crimes against property.