Hikaye anlatan su oyunları
Story telling fountains
- Tez No: 353165
- Danışmanlar: Assoc. Prof. TUĞRUL EMRE FEYZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, İç Mimari ve Dekorasyon, Crafts, Fine Arts, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Big Wave, Çeşme, Hikaye, Hikâye, Kil, Seramik, Su Oyunu, Stop Motion Animasyon, Big Wave, Çeşme, Clay, Ceramic, Fountain, Story, Story Telling, Su Oyunu, Stop Motion Animation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnsanlar binlerce yıldır işlevsel ve dekoratif amaçlarla çeşme ve su oyunları inşa etmektedirler. Bu çalışma raporunda su oyunu ve su oyunlarının hikâyeler anlatmak için nasıl kullanılabilecekleri üzerinde durulmuştur. Bu Çalışma Raporu'nun ilk bölümünde çeşme ve su oyunu arasında fark ve bunların tarihi ve teknolojileri açıklanacaktır. Çalışma Raporu'nun ikinci bölümünde su oyunlarının hikâye anlatımında neden bu kadar etkili olabileceği üzerinde durulacaktır. Bu bölümde hikâye anlatan çeşme örnekleri verilecek ve bu çeşmelerin kullandıkları hikâye anlatma yöntemleri açıklanacaktır. Üçüncü bölüm ise çeşme ve su oyunu yapımında kullanılan seramiğin rolü üzerinde durulacaktır. Çeşme yapımında kil kullanmanın avantaj ve dezavantajları tartışılacak ve seramik çeşme örnekleri verilecek ve incelenecektir. Dördüncü bölümde yazarın kendi projesi olan Big Wave (Büyük Dalga)'den bahsedilecektir. Bu projede 13 tane seramik çeşmenin ve 13 sayfalık bir metnin, izleyici/okuyucunun hikâyenin ana karakterinin kaderini kontrol edebildiği bir hikâyeyi anlatmak için nasıl kullanıldığı görülmektedir. Big Wave, yazılı metin, seramik çeşmeler, ışık, müzik ve stop motion kil animasyonu aracılığıyla bir hikâye anlatan interaktif ve karışık tekniklerin kullanıldığı bir projedir. Dördüncü bölümde bu projenin ortaya çıkmasında etkili olan unsurlar ele alınacak, sanatçının çalışması sunulacak ve sanatçının metodolojisi (yapım ve fırınlama teknikleri) incelenecektir.
Özet (Çeviri)
People have been making fountains for thousands of years for both functional and decorative purposes. This Thesis focuses on decorative fountains (su oyunu) and how they can be used to tell stories. The first chapter of this Thesis discusses the difference between functional (çeşme) and decorative (su oyunu) fountains and their history and technology. The second chapter examines why decorative fountains can be so effective in telling stories, provides examples of story telling fountains, and discusses the story telling techniques that they use. The third chapter focuses on the role of ceramics as a medium for making fountains. The advantages and disadvantages of using clay to make fountains is discussed, and examples of ceramic fountains are shown and examined. The fourth chapter discusses this author's own project, Big Wave, a series of 13 ceramic fountains and 13 pages of written text that all work together to tell story in which the viewer/reader controls the fate of the story's main character. Big Wave is an interactive and mixed-media project that tells a story through written text, ceramic fountains, lights, music, and stop motion clay animation. This chapter also discusses the influences behind this project, presents the artist's work, and provides information regarding the artist's methodology (construction and firing techniques).