Avrupa Birliği üyeliği sürecinin sivilleşme hareketleri bağlamında Jandarma Genel Komutanlığı'nın Emniyet Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi
Civilianization movements in the context of European Union membership transfer Gendarmerie General Command, General Directorate of Security
  1. Tez No: 379995
  2. Yazar: YAKUP DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sivilleşme, Kurumlar Arası Bütünleşme, European Union, Demilitarization, Corporate Integration Between
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gelişen sivilleşme anlayışının, ülkemiz demokrasisi adına iki binli yılların başından günümüze gelinen süreçte çeşitlilik gösterdiği aşikârdır. Toplumsal anlamda gereklilik olarak algılanmakta olan yenilik anlayışı, 'kurumların yenilenme' algısı içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu yenilik anlayışı beraberinde 'sivilleşme ve sivil olana ulaşma' çabasını ortaya çıkartmaktadır. Avrupa Birliği'nin ülkemiz sivilleşme hareketlerine yaptığı katkı açık şekilde bilinmektedir. Bu bağlamda iç güvenlik sektöründe sivil gözetimin geliştirilmesinin yanında teknik ve hukuki anlamda yapılacak olan kurumsal yeniliklerde iç güvenlik alanında önemli bir çalışmadır. Sivil hakların, ülke vatandaşınca yaygın kullanımı, iç güvenliğin demokratik kontrolü, Türkiye'nin denetim sisteminde ve kamu yönetimi uygulamasında yapısal olarak karşımıza çıkmaktadır. İç güvenlik sektörü alanındaki AB mevzuatı ve örnek uygulamaları çerçevesinde, vatandaşların ve hükümetin kolluk kuvvetleri üzerindeki denetim mekanizmalarının geliştirilmesi suretiyle, şeffaflığa dayalı ve insan hakları odaklı kamu güvenliği anlayışı çerçevesinde geliştirmek de AB mevzuatı projesinin amaçlarından biridir. Günümüz demokratik gelişmeleri ve yaşam standartlarının değişmesi, toplumsal tabanın sivilleşmeye olan ihtiyacını, kurum veya kuruluşların halkın istek ve tercihlerinin tersine bir amaç içerisine girmemesi açısından demokratik işleyişin içselleştirilmesi gerekmektedir. Yaşanmakta olan süreç göz önüne alındığında Türkiye`nin kurumları arasında sivilleşmenin önemli bir boyutu bulunmakla birlikte, bu sivilleşme belirli alanlarda sunulmakta olan hizmetlerin uzmanlaşması ve hizmet birimlerinin tek elden yönetimini gerektirmektedir. İç güvenlik konusunda verimin arttırılması açısından Jandarma Genel Komutanlığı`nın, Emniyet Genel Müdürlüğü`ne devredilmesi ve bu bütünleşmenin tam olarak gerçekleştirilmesinin ardından iç güvenlikte tek elden yönetimin sağlanması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Developing the ideas of demilitarization and democracy in our country in the context of two thousand years of history, it is clear that there will be different ideas about it. Civilian control is one of the ideas that is perceived as being very important to this process. Demilitarization in the context of the European Union has wellknownimplicationsfor our country. In this context, theyaredomesticcivilianoversight of the security sector, as well as developingtechnical and institutionalinnovationswhich will be held in a legal sense as it is an important work in the field of internal security. One of the main aims of EU legislation is to guarantee the civilrights of citizens, havedemocratic control of internal security and public government and followbestpractise. One of the most important factors in movingtowards EU practise is to havetransparent and human-rightsbased security and government. Given the ongoing process of demilitarization and the civilianization and democratization of the country's institutions, the Gendarmerie general command had to take into account the public's demands due to changing living standards, changing attitudes, and government policy. Careful management is required within the context of this and certain services such as the one-stop service. Gendarmerie services and responsibilities should be transferred to the Police in a responsible manner whilst also maintaining public security.