Türkiye'de doğu batı algılayışları: Siverek örneği
The east and west perceptions in Turkey: Siverek example
  1. Tez No: 353196
  2. Yazar: BİLGEN SANAYIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu, Batı, Kültür, Etnisite, Kimlik, Siverek, Yapılandırılmış Görüşme, East, West, Culture, Ethnicity, Identity, Siverek, Structured Interview
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez Türkiye'de doğu ve batı algılayışını anlamaya yönelik bir amaçla oluşturulmuştur. Bu amaca hizmet etmesi için Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Türkiye'nin batı bölgelerinden gelmiş memurlar ile yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nitel araştırma tekniği olan görüşme aracılığıyla daha önceden doğu bölgesinde yaşamamış bireylerin, gelmeden önceki ve gelip yaşadıktan sonraki doğu ve batı algılayışlarını ortaya koymak hedeflenmiştir.Mart ? Nisan 2010 tarihleri arasında 31 kişi ile yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde sabit bir soru listesi kullanılmış, gerek görüldüğünde ek sorular sorulmuştur. Görüşme soruları, bir doğu ilçesi olarak kabul edilen Siverek'e gelmeden önceki ve gelip yaşadıktan sonraki düşünceleri ile son olarak genel anlamda doğu ve batı algılayışlarını belirlemeye yönelik üç ana bölümden oluşmuştur. Görüşmeler ses kayıt cihazına kaydedilmiş ve sonra metne dönüştürülmüştür. Görüşme formundaki her bir soruya teker teker katılımcıların verdiği yanıtlar analiz edilip, değerlendirilmiştir.Araştırma sırasında, araştırmacının önceden öngördüğü üzere doğu ve batı algılayışı temel üç kavram üzerinden yapılmaktadır: Kültür, Etnisite ve Kimlik. Özellikle sosyal kimliğin çeşitleri olan kültürel ve etnik kimliğin dillendirilmesi olarak doğu ve batı kavramları kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis was composed with a purpose to understand the east and west perception in Turkey. To serve this purpose, structured interwiviews were conducted with the officers who came from the western parts of Turkey. Through qualitative research techniques, it was aimed to reveal the individuals perception of east and west, who didn?t live in eastern parts before.Between March-April 2010, structured interviews were conducted with 31 people. A fixed list of questions used in interviews, when necessary, additional questions were directed to the interviewers. Interview questions consisted of three main sections which were about the thoughts of the interviewers previous lives ( before they came to Siverek) and subsequent lives ( after they had come to Siverek), and in general, to determine their east and west perception. Interviews were recorded on audio recording device and then converted to text. Each answer that the individuals gave to each question in the interview form was analyzed and then evaluated.During this study, as the researcher previously foreseed the perception of east and west were based on three main concepts: Culture, Ethnicity and Identity. Particularly, kinds of social identities expressing the cultural and ethnic identity were to be used as the east and west concepts.