Perceived cultural distance and psychological well-being of internationals students in Türkiye: Acculturative stress as a mediator and coping styles as moderators
Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin algıladıkları kültürel mesafe ve psikolojik iyi olma durumları: Aracı olarak kültürel stres ve moderatör olarak başa çıkma tarzları
  1. Tez No: 962622
  2. Yazar: SADAF KAZMI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF EMİR ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: perceived cultural distance, acculturative stress, psychological wellbeing, coping styles, reflective coping, reactive coping, suppressive coping, and international students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrenciler arasında algılanan kültürel mesafe (AKM), kültürel uyum stresi (KÜS), başa çıkma tarzları ve psikolojik iyi oluş (PİO) arasındaki ilişkiyi incelemiştir. İlişkisel tarama modeli kullanılan araştırmaya, İngilizce yeterliliğine sahip, Türkiye'de ikamet eden ve kolay ve kartopu örnekleme yöntemleriyle seçilmiş toplam 305 uluslararası öğrenci katılmıştır. Veriler, standartlaştırılmış ölçme araçlarıyla toplanmıştır: Algılanan Kültürel Mesafe Ölçeği (AKM), Uluslararası Öğrenciler için Kültürel Uyum Stresi Ölçeği (ASSIS), Problem Odaklı Başa Çıkma Tarzları Envanteri (PF-SOC) ve Dünya Sağlık Örgütü Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (WHO-5). Araştırma modelini test etmek amacıyla nicel analiz yöntemleri kullanılmış; korelasyon analizi, ANOVA, ANCOVA ve düzenleyici aracı etki (moderated mediation) analizi gerçekleştirilmiştir. Temel bulgular, Doğu Asyalı öğrencilerin Orta Doğulu ve Güney Asyalı akranlarına kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bir iyi oluş düzeyi sergilediklerini ortaya koymuştur. Türkçe yeterliliği daha yüksek olan öğrenciler anlamlı biçimde daha yüksek psikolojik iyi oluş düzeyine sahiptir. Buna karşılık, Türkiye'de kalış süresi psikolojik iyi oluş üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir. Algılanan kültürel mesafe, kültürel uyum stresini pozitif yönde yordarken; kültürel uyum stresi ise psikolojik iyi oluşu negatif yönde yordayarak aracılık etkisini doğrulamıştır. Ancak, AKM'nin PİO üzerindeki doğrudan etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış ve bu da tam aracılığa işaret etmiştir. Beklentilerin aksine, başa çıkma tarzları KÜS ile PİO arasındaki ilişkiyi anlamlı biçimde düzenlememiştir. Bununla birlikte, uyumsuz başa çıkma tarzları (reaktif ve bastırıcı) psikolojik iyi oluşla bağımsız olarak negatif ilişki göstermiştir. Bu bulgular, uluslararası öğrencilerin uyum sürecinde kültürel uyum stresinin merkezi rolünü vurgulamakta ve Batı kökenli başa çıkma modellerinin kolektivist kültürel bağlamlarda evrensel geçerliliğini sorgulamaktadır. Uluslararası eğitim ortamlarında kültürel hassasiyete sahip öğrenci destek hizmetleri ve psikolojik müdahaleler için çıkarımlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study examined the complex relationships between perceived cultural distance (PCD), acculturative stress (AS), coping styles, and psychological well-being (PWB) among international students studying in Türkiye, utilizing a correlational survey research design. A sample of 305 English-proficient international students, residing in Türkiye and recruited through convenience and snowball sampling, participated in the study. Data were collected using standardized instruments: the Brief Perceived Cultural Distance Scale (for PCD), the Acculturative Stress Scale for International Students (ASSIS) (for AS), the Problem-Focused Styles of Coping Inventory (PF-SOC) (for coping styles), and the WHO-5 Well-Being Index (for PWB). A quantitative analytical approach was employed, including correlation analysis, ANOVA, ANCOVA and moderated mediation analysis to test the hypothesized model. Key findings revealed that East Asian students demonstrated significantly higher well-being compared to their Middle Eastern and South Asian counterparts, Turkish language proficiency was significantly associated with higher psychological well-being, while the duration of stay in Türkiye had no significant effect. Perceived cultural distance positively predicted acculturative stress, which, in turn, negatively predicted psychological well-being, confirming the mediating role of acculturative stress. However, the direct effect of PCD on PWB was non-significant. Contrary to expectations, coping styles did not moderate the AS–PWB relationship. Nonetheless, maladaptive coping styles (reactive and suppressive) demonstrated independent negative associations with PWB. These findings highlight the central role of AS in international students' adaptation processes and questions the universal applicability of Western-based coping frameworks in collectivist cultural contexts. Implications are discussed for culturally sensitive student support services and psychological interventions in international education settings.