Güvensizlik hissi ve konut alanlarının askerileşmesi: Diyarbakır örneği
Feeling of insecurity and militarisation of residental areas: Diyarbakir city case study
- Tez No: 353195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İNAN KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentsel Ayrışma, Kamusal Alan, Özel Alan, Suç, Güvenlik, City, Urbanisation, Urban Segregation, Public Space, Privacy, Crime, Security
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
?Güvensizlik Hissi ve Konut Alanlarının Askerileşmesi: Diyarbakır Örneği? başlıklı bu çalışmada, konut siteleri ve konutlar üzerinde alınan güvenlik önlemlerinin nedenleri ve bu nedenlerin kamusal alanda nasıl kendini yeniden ürettiğine ilişkin betimleyici ve keşfedici bir çalışma yapmak amaçlanmıştır. Bu amaçla yüksek güvenlik önlemleri alınmış sitelerde oturan kişilerle derinlemesine görüşmeler yapılmış ve bu teknik aracılığıyla yukarıda belirtilen amaca ulaşmayı sağlayacak veriler elde edilmeye çalışılmıştır. Bu anlamda kentte yaşanan değişimler ele alınarak bu değişimlerin yarattıkları etkiler ve kişilerin tutumları arasında bir bağ kurulmaya çalışılmıştır. Yüksek güvenlik önlemi alınmış bu siteler, yalnızca mekansal yönüyle değil bu mekansal görünümün ardında yatan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi yapılar, bunların birbiri içine girmiş karmaşık ilişkileri ve etkileşimleri ile birlikte ele alınmaya çalışılmıştır. Katılımcılar ile yapılan derinlemesine görüşmeler ile de yaşanan yapısal değişim sürecinin kişileri nasıl yönlendirdiği anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda; genel site görünümünün, Diyarbakır'da yüksek güvenlik önlemleri alınmış site görünümü ile uyumluluğu tartışılmış; sosyal çevrede güvensizlik hissinin oluşumu ve yaygınlaşmasındaki etkenler incelenmiş; kişilerin yeni konut tercihlerinde, eski konutlarının bulunduğu bölgelere ilişkin ortaya çıkan güvensizlik hissi, yeni konutlarda alınan güvenlik önlemleri ile sözü geçen güvensizlik hissinin ilişkisi, yeni konutların yapısal ve mimari avantajları, kişilerin yakın statü ve gelir düzeyindeki insanlarla bir arada yaşama ya da bir prestij sembolü olarak lüks konut istemlerinin belirleyiciliği incelenmiştir. Bu bağlamda güvensizlik söylemi üzerinden şekillenen ve meşrulaştırılan site ve konutlardaki yüksek güvenlik önlemleri ile bu alanlarının askerileştiği, kentten izole edildiği ve bu hareketin kentsel ayrışmaya neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study named ?Feeling of Insecurity and Militarisation of Residental Areas: Diyarbakır City Case Study?, we tried to conduct a descriptive study about reasons behind security precautions in gated communities and self replication of these factors in public sphere. To achieve the aim of study, we interviewed with residents of gated communities and analysed the gathered data. In the light of changes in urban area of city, we tried to explain relationships between effects of changes and attitudes of residents. We tried to analyse the high security gated communities with a broader perspective including economical, social, cultural and political factors and their complex interaction with each other. Interviews with residents are used for understanding the effects of structural change. After analysing the gathered data, we made comparisons between gated communities in Diyarbakır city with generic gated community properties; analysed causes behind formation and propagation of insecurity feeling; evaluated relationship between gated communityresidents' former dwellings and its effects on feeling insecure; evaluated relationship between new security facilities of gated communities and feeling insecure while considering structural, architectural advantages and tried to determine the desire to live in a neighbourhood with similar social status and economic income while using the luxury residences as a status symbol. It is concluded that residental areas and gated communities which are legitimized and shaped with feeling of insecurity are being militarised, got isolated from the city and cause urban segregation.