Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2008-2011 yıllarında hutbelerde kullanılan hadislerin değerlendirilmesi: Diyarbakır-Batman ve Mardin illeri
Hadith sermon used in the evaluation of Southeastern Anatolia Region 2008-2011: Diyarbakir-Batman and Mardin provinces
  1. Tez No: 353214
  2. Yazar: MEHMET SIRRI ŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Hutbe, Diyarbakır, Mardin, Batman, Hadith, sermons, Diyarbakır, Mardin, Batman
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Araştırmamızın adı, ?Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2008-2011 Yıllarında Hutbelerde Kullanılan Hadislerin Değerlendirilmesi (Diyarbakır-Batman Ve Mardin İlleri)? şeklindedir.Birinci Bölümde; İslâm?ın ilk dönemlerinde ve sonraki dönemlerde hutbelerin genel bir değerlendirilmesi, din hizmetleri açısından hutbelerin önemi ve Türkiye?de hutbelerin hazırlanışı konuları işlenmiştir. İkinci Bölümde; hutbelerde kullanılan hadislerin tahriçleri yapıldıktan sonra söz konusu hadislerin sıhhat, kaynak, tercüme ve kullanım şekilleri açılarından değerlendirilmelerine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise, araştırma neticesinde varılan sonuç ve kanaatler paylaşılmıştır. Aynı zamanda amacına uygun hutbelerin daha iyi hazırlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken konularla ilgili bazı öneriler getirilerek araştırmaya nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research is the name, ?Hadıth Sermon Used In The Evaluatıon Of Southeastern Anatolıa Regıon 2008-2011(Dıyarbakır-Batman And Mardın Provınces)?.The first chapter, Islam sermon an overall assessment of the first period and subsequent periods, the importance of religion in Turkey and sermon preparation sermon is about in terms of services. In the second chapter, after the sermon that used in the hadith narrated hadiths health, resource, are evaluated in terms of interpretation and usage patterns.In the conclusion, the results and conclusions reached as a result of the research were shared. At the same time in order to prepare a better sermon for the purpose of issues to be considered an end to research concludes with some suggestions brought.