Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde denetimli serbestlik uygulamalarının rolü
The role the probation practices in the prevention of violence against women
- Tez No: 353215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHAP COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik ġiddet, Biyoiktidar, Ceza Adaleti, Denetim, Gözetim, Denetimli Serbestlik, Violence Against Women, Biopower, Criminal Justice, Control, Surveillance, Probation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
“Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Denetimli Serbestlik Uygulamalarının Rolü”başlıklı yüksek lisans tez çalışması, Kamu Hukuku Yüksek Lisans programında, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı kapsamında hazırlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde şiddet olgusu, nedenleri ve teorileri ele alınmış; kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin tanımı, unsurları, sosyolojik nedenleri, biçimleri ile bu soruna karşı geliştirilen mücadelenin tarihsel gelişimine değinilmiştir. Dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddetle ilgili bazı istatistik veriler ve araştırmalar değerlendirilerek yaş, sosyal-ekonomik durum, eğitim, bölge gibi farklı unsurların kadınlara yönelik şiddet üzerindeki etkileri açıklanmıştır. İkinci bölümde, suç ve ceza olgularının sosyolojik ve hukuksal açıdan yapılan farklı tanımlarına yer verilmiş, suç ve ceza teorileri ile ceza adaleti felsefeleri anlatılmıştır. Denetim ve gözetim sistemlerinin modernite öncesi ve sonrasındaki biçimleri ele alınmış, Foucault'nun biyoiktidar kavramı üzerinden modernizm sonrasındaki denetim ve gözetim sisteminin amaç ve işlevleri açıklanmıştır. Cezalandırma anlayışında yaşanan dönüşümün ele alındığı ikinci bölümden sonra, üçüncü bölümde alternatif cezalandırma arayışlarının bir ürünü olarak denetimli serbestlik sistemi ele alınmıştır. Kadına yönelik şiddet suçlarında mevcut cezalandırma sistemi yasal düzenlemeler ve uygulamadaki durum bakımından değerlendirilmiştir. Çalışma, son olarak cezalandırma anlayışında yaşanan dönüşümün kadına yönelik şiddet suçları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve buna ilişkin kanaatimizin belirtilmesiyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This master's degree thesis work with the title of 'The Role the Probation Practices in the Prevention of Violence Against Women' was prepared within master's degree program in public law, Philosophy of Law and The Main Branch Of Sociology. In the first part of the study the phenomenon of violence, its causes and theories are discussed, the definition of violence against women and domestic violence, elements of the sociological reasons, The historical development of the struggle against this problem developed was discussed. In the world and in our country some of the statistical data and researchs on violence against women evaluated, age, social-economic status, education, violence against women, different elements on the effects of violence against women like the territory was explained. In the second part, sociological and legal aspects of crime and the criminal cases are defined in different, the criminal justice theories and philosophies of crime and punishment was explained. Pre-and post-modern forms of supervision and surveillance systems are considered, Through Foucault's concept of bio-power the concept of post-modernism, objectives and functions of control and supervision system was described. The second section dealt with the transformation of the concept of punishment, as a product of the third section, the search for alternative sentencing probation system were discussed. Crimes of violence against women were evaluated in terms of the status and implementation of the existing legal regulations punishment system. The study finally finished punish the understanding of the impact on the transformation of violent crimes against women, and the corresponding specification of judgment has been completed.