AİHS'nin 5. maddesi çerçevesinde kişi özgürlüğü ve güvenliği ve tutuklama
Within the framework of the article 5 of the European Convention on Human Rights liberty and security of person and detention on remand
- Tez No: 353221
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: AİHS, Kişi Özgürlük ve Güvenliği, Özgürlüğün Kısıtlanması, Tutuklama, Makul Süre, European Convention on Human Rights, Liberty and Security of Person, Restriction of Liberty, Detention on Remand, Reasonable Time
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tez çalışmamızın konusu AİHS?nin 5. Maddesi çerçevesinde kişi özgürlük ve güvenliğinin ne şekilde tanımlandığı, kişi özgürlük ve güvenliğinin kısıtlanmasında temel alınması gereken ilkeler, bu doğrultuda kişi özgürlük ve güvenliğine en ağır kısıtlama getiren tedbirlerden olan tutuklama kurumunun tanımı, keyfi uygulanmaması için AİHM içtihatlarında ortaya konan ilkeler ve Türk Hukuku?ndaki tutuklama ile ilgili durumdur.Bu çalışmada AİHS?nin 5. maddesi çerçevesinde kişi özgürlük ve güvenliği, buna getirilen kısıtlamalar, özellikle tutuklama açısından AİHM içtihatları ve Komisyon kararları çerçevesinde ele alınmış, bu suretle uygulayıcılara hürriyetin kısıtlanması sonucunu doğuran kararlar alınırken göz önüne almaları gereken, dolayısıyla kişi özgürlük ve güvenliğinin keyfi olarak kısıtlanmasının önüne geçmeye yarayacak ilkeler ortaya konmuştur.Çalışmanın birinci bölümünde kişi özgürlük ve güvenliği hakkı ve bu hakkın hangi durumlarda ve ne şekilde sınırlandırılabileceği incelenmiştir.İkinci bölümde ise hürriyetin kısıtlanması sonucunu doğuran tedbirlerden tutuklama kurumu ele alınmış AİHS ve Türk Hukuku?nda tutuklama içtihatlar ve mevzuat çerçevesinde açıklanmış ve AİHM?nin bu konudaki yerleşmiş ilkeleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Subject of our thesis study is how liberty and safety of persons are defined within the scope of Fifth Article of the European Convention on Human Rights, principles to be taken as basis for restricting people?s freedom and security, accordingly definition of the detention on remand which is one of the precautions that imposes the most severe restrictions on the liberty and security of the person, principles laid down in the European Court of Human Rights and Turkish Law in order to prevent arbitrary application of such arrests. In this study, freedom and security of a person is discussed within the scope of Fifth Article of the European Human Rights Convention, and the restrictions brought to them are especially discussed in terms of the related jurisprudence of the European Court of Human Rights and of the respective Commission decisions, in this way, while practitioners take decisions that result in restricting the freedom, principles they have to take into consideration, thus would prevent the restriction of the freedom and security of a person have been revealed. In the first part of the study, freedom and security rights of a person, and how and in which situations these rights might be restricted have been examined. In the second part, detention on remand which is one of the precautions that result in restricting the freedom has been approached and detention on remand in the European Convention on Human Rights and Turkish Law has been explained within the scope of jurisprudence and legislations, and permanent principles of the European Court of Human Rights have been exhibited.