Kerkük mezar taşlarında Türk kültürü unsurları
Turkish culture objects in Kirkuk tombstones
- Tez No: 353243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM DURBİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Irak Türkleri, Türkmen, Kerkük yöresi, Mezar taşı, Şahide, Sanduka, Şiir, Dörtlük, Kerkuk cemetery, Tomb Stones, Tombs, graveyard, poems, quad verses of poetry, Turkmen
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Kerkük Irakt'a Türkmenlerin en yoğun oldukları şehirlerden biridir. Dolaysıyla Kerkük Türkmen mezarlıklarında Türk unsurlarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bu unsurlar sadece mezarlıklarda değil; mezar ziyareti, taziye merasimi ve ölü gömme âdetlerinde de görülmektedir. Bu geleneksel unsurların yanında yöreye özel bazı unsurlar dikkat çekmektedir. Örneğin mezar çeşitleri, mezarların üzerindeki demir kafesler, mezar taşlarına çizilen süs ve figürler ve edebî metinler. Tezde Türk mezarlıkları hakkında yapılan çalışmalardan yararlanarak genel bilgiler aktarıldıktan sonra; kerkük mezarlıklarında yukarıda işaret edilen unsurlar yörede kişilerle yapılan görüşmeler ve görsel verilerele incelenmiştir. Kerkük mezarlıklarında dikkati çeken en önemli husus edebî metinlerdir. Bu metinler ölen kişinin ölüm hadisesi, kahramanlık ve ölümsüzlük gibi konuları içeren ve Osmanlı harfleriyle yazılmış şiir ve dörtlüklerden ibarettir.
Özet (Çeviri)
Kirkuk is one of Iraqi cities that Turkmen most intense in it. For this reason, Turkish objects often can be seen in Turkmen cemetery in Kirkuk. These objects are not seen just in cemetery, they are also can be seen in tomb visits, condolence ceremony and funerary mores. There are some objects specified to the region, can also seen together with the traditional objects that mentioned above. For example, regional tomb types, iron gratings above the tombs, decorations, figures and literary texts written on tomb stones. In this thesis, after mentioning some general information extracted from references about Turkish tombs; as a result of interviews with people from the city and visual data, previously mentioned objects in Kerkuk cemetery are researched and studied.The important objects in Kerkuk cemetery are literary texts that written by ottoman letters. Generally; the literary texts in poems and quad verses of poetry method telling subjects like dead person's death incident, heroism and immortality.