İran'daki Ehl-i Hak Türkleri
Ahl-e Haqq Turkish of Iran
- Tez No: 353242
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YUVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Ahl-e Haqq, Yarisan, İran Turkishness, Shiism, Turkish World, Turkey, Persia
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ehl-i Hak, birçok dinin özelliklerini taşıyan bir tarikattır. 13. Yüzyılda yaşayan Sultan Sohak tarafından kurulmuştur. Ehl-i haklar farklı coğrafyalarda farklı isimler ile anılırlar. Özellikle İran'da kendilerini Yaresan diye tanımlarlar. Irak'ın kuzeyinde Kakai olarak bilinirler. Yoğun olarak İran'nın batısı, Irak'ın kuzeyi ve güney Azerbaycan da yaşarlar.Ali, diğer Şii toplumlarda olduğu gibi önemlidir. Ancak Sultan Sohak, Ali'den daha önemlidir. Ehl-i hak inancının merkezini kutsal tarihi içerisinde birbiri ardına gelen kutsal tecelliler olduğuna inanılır. Bu tecellilerde her zaman dört veya beş melek eşlik etmiştir. En önemli ritüeli Cem'dir. En yaygın ritüelleri niyazdır ve o hem cemde hem de bireyler, küçük gruplar tarafından ve özellikle gizli yerleri ziyaretleri sırasında hediyeleşmek amacıyla yapılır. Çalışmamızın amacı, onlarıı tarihsel süreç içerisinde tanımlamaktır. Geniş coğrafyalara yayılmalarından dolayı onlar Türkler, İranlılar ve Kürtler gibi birçok milletlerden oluşur. Anahtar Kelimeler; Ehl-Î Hak; Yaresan; İran Türklüğü; Şiilik; Türk Dünyası; Türkiye; İran.
Özet (Çeviri)
The Ahl-i Haqq is a belief which have the property of many religious. Ahl-i Haqq belief was founded thirteenth by Sultan Sohak who was lived in the thirteenth century. Ehl-i Haqqs are referred to by different names in the different regions. A preferred self-designation of the community, especially in the Iran, is Yarisan. Among Turks in the north of Irak be known as Kakai. Intensely; live in west of Iran, north of Irak and in the south Azerbaijan of Iran. As other Shi community, Ali is important. However, Sultan Sohak is more important than the Ali. A central tenet of Ahl-i haqq doctrine is belief in a series of consecutive divine incarnations, each initiating a new cyle of sacred history. The companions always are accompanied by four or five angels. The most important ritual is the jam. Niyaz is the most ritual, performed as it is, not only in the jam but also by individuals or small numbers of relatives or friends on various occasions, especially form of thanksgiving.In the historical process, our study aims to describe them. Because of the wide geographical spread, they consist of many nations such as; Turks, Iranians and Kurds.