İstanbul Çiçekçi Camii haziresi mezar taşları
İstanbul Çiçekçi Mosque grave stones
- Tez No: 353244
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Üsküdar, Çiçekci Camii, mezar taşı, İstanbul, Üsküdar, Çiçekci Mosque, gravestone
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Üsküdar'da bulunan Çiçekçi Cami'nde bulunan hazire ile ilgili herhangi bir detaylı bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bundan dolayı hazire incelenerek içinde bulunan mezarlar kayıt altına alınmaya çalışıldı.Hazirede yer alan mezar taşları Osmanlı Devri geç dönem taş işçiliği, süsleme bakımından dikkate değer özelliktedirler. Geç dönemde ortaya çıkan mimari akımları mezarlar üzerinde izlemek mümkündür. Hazire içerisinde yer alan mezarlardan Konyalı Ali Behçet Efendi'nin mezarı demir parmaklıklı korkuluklar ile çevrelenmiştir.Süslemeye sahip mezarlar üzerinde dalgalandırılmış yapraklar, zarif kıvrımlı yapraklı dallar, servi ağaçları, çeşitli biçimlerde oluşturulmuş çiçekler sıkça kullanılmıştır. Bunların yanında zarif“S”-“C”kıvrımları, barok tarzda dalgalı motifler ve istiridye motifleriyle bir mezarda olsa da“Mühr-ü Süleyman”bezemeleri de kullanılan diğer süsleme motifleridir.Hazire Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine kadar işlevini sürdürmüş, hazire içinde bir şeyhe ait mezarın yanında, çeşitli meslek grupları ve tarikatlara ait kişilere, devlet memurlarına ve halktan kişilere ait mezarlarda bulunmaktadır. Ayrıca hazirede yer alan mezarlar üzerinde Osmanlı mimarisinde görülen akımların etkilerini aynı şekilde izlemek mümkündür. Mezar taşları üzerinde barok etkili bezemeler ile birlikte Orta Asya etkili mukarnasları aynı şahide üzerinde görmekte mümkündür.
Özet (Çeviri)
İstanbul Province Üsküdar, which is located in the neighborhood of the thesis Çiçekçi Mosque tombstones is located in the graveyard.Çiçekçi Mosque in Üsküdar on the graveyard does not have any detailed scientific study. Therefore, in examining the tombs in the graveyard were to register.Located in the graveyard, tombstones, stone work late Ottoman period, are worth considering in terms of decoration. Now possible to watch over these stones architectural movements during the period. Behçet tombs located in Konya Ali Efendi graveyard with iron bars surrounded by fences.On the wavy leaves decorate the graves with elegant curved leafy branches, cypress trees, flowers often used in a variety of formats created. In addition to these elegant“S”-“C”curves, wavy baroque motifs and oysters, though in a grave motives“Muhr-ü Süleyman”other ornamental motifs used in decoration.The last period of the Ottoman Empire continued to function until the graveyard, graveyard next to the grave of a sheikh in a variety of professional groups and religious orders, people, government officials and the public are the graves of the people. Also on graves in the graveyard in the same manner as is possible to monitor the effects of movements in Ottoman architecture. Central Asia with baroque embellishments on Tombstones effective muqarnases effective possible to see on the same witness.