Kurumsal bağlılığın çalışanlar üzerindeki etkisi: Erciyes Üniversitesi İdari Personeli üzerine ampirik bir çalışma
The effect of institutional commitment on employees: An empirical study on the Administrative Staff of Erciyes Universty
  1. Tez No: 353248
  2. Yazar: YILDIZ BAŞÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel İletişim, Kurumsal Bağlılık, Erciyes Üniversitesi, Organizational Communication, Corporate Commitment, Erciyes University
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Küreselleşmeyle birlikte rekabetin artması; kurumların varlıklarını devam ettirebilmeleri için en büyük sermaye olan insan faktörüne, üreten iş gücünün kurum içinde kalmasına, kısacası kurumsal bağlılık kavramına önem vermeye zorlamıştır. Bu durum kurumsal bağlılık kavramına odaklanan akademik üretimler için güçlü bir arka plan oluşturmuş ve elbette ki alana ilişkin bilimsel üretimlerin önemini arttırmıştır.Kurumsal bağlılık kavramı ile ilgili tartışmaların merkezinde, kurumların ortaya çıkan değişim ve yeniliklere ayak uydurması ve istikrarlı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için“insan faktörüne”gereken önemin verilmesi sorunsalının yer alması, özel sektörle birlikte kavramın kamu kurumları açısından da önemine ve bu yöndeki araştırmaların artarak desteklemesi gerekliliğine işaret etmektedir. Çalışmada bu nedenle bir kamu kurumu olan Erciyes Üniversitesi idari personelinin kurumsal bağlılık düzeylerinin belirlenmesi üzerine odaklanılmıştır. Bu tür bir inceleme her şeyden önce akademik bilgi birikimine önemli katkı sağlayacak ve benzer araştırmaların önemine dikkat çekecektir. Erciyes Üniversitesi idari personelin kurumsal bağlılık düzeylerinin belirlenmesi aynı zamanda yetkili birimlerin konu ile ilgili geliştirecekleri politikalara bilimsel ve yönetimsel bilgi desteği sunacaktır. Meyer ve Allen (1984) tarafından geliştirilen,“kurumsal bağlılık ölçeği”üzerine temellendirilen çalışmada birincil veriler anket formu aracılığıyla toplanmış, gerekli analizler için SPSS paket programı kullanılmıştır. Konuyla ilgili bilgiler sunan basılı incelemeler ise çalışmanın ikincil grup kaynakları arasında yer almıştır. Çalışma sonucunda Erciyes Üniversitesi'nde görev yapan idari personelin genel ve duygusal bağlılık düzeyinin yüksek; devam ve normatif bağlılık düzeyinin ise orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Demografik özellikleri ile kurumsal bağlılık düzeyi arasındaki ilişki incelendiğinde ise anlamlılık düzeyinde farklılıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Increasing competition with globalization; institutions in order to continue their existence; have been given importance human factor which is the largest capital, producing labor force to remain in institutions. In short, they were forced to give importance to the concept of organizational commitment. This case focuses on the concept of institutional commitment to academic production has created a strong background and of course in the area has increased the importance of the scientific production.It is indicated that at the core of the discussions about the term“organizational commitment scale”, the problematic of the care on“the human factor”in order to keep up the corporations with the changes and to survive steadily is located. And this points out the importance of the issue for the public sector beside private sector and the necessity for the increasing support on these researches. Therefore, in this study, Erciyes University, working in a public institution of administrative staff has been focused on the determination of the level of institutional commitment. Such an examination before anything else will make a significant contribution to academic knowledge and is remarkably similar to the importance of research. On the other hand, determination level of institutional commitment administrative staff working in Erciyes University, competent authority on the subject to be developed will provide policy support to the scientific and administrative information. In the study, developed by Meyer and Allen (1984), which is based on“organizational commitment scale”primary datas are gathered by questionnaire form and SPSS (packaged) software is used for the necessary analysis. And the printed researches which give information about this subject are among the secondary group source materials. As a result of the study, it is determined that the general and emotional commitment level of the administrative staff in Erciyes University is high, while the attendance and normative commitment level is moderate. When the relationship between demographic features and institutional dependence is analyzed, the differences in terms of the meaning are realized.