Kapadokya bölgesindeki vaftiz konulu duvar resimleri
Baptismal wall paintings in the region of Cappadocia
  1. Tez No: 353255
  2. Yazar: METİN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kapadokya, Bizans Sanatı, Bizans, Vaftiz, Kilise, Duvar Resimleri, İkonografi, Üslup, Cappadocia, Byzantine Art, Byzantine, Baptism, Church, Wall Paintings, Iconography, Style
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Kapadokya Bölgesi'ndeki vaftiz konulu duvar resimlerini konu alan çalışmamda; vaftiz sahneleri başta ikonografi olmak üzere resim programı, üslup ve kaynak bakımından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Toplam beş bölümden oluşan tezin ilk bölümünde, konunun tanımı, konunun amacı ve önemi son olarak ise çalışmanın yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde Kapadokya Bölgesinin tanım ve sınırları, jeolojik oluşumu ve fiziksel yapısı, siyasi tarihçesi, Hıristiyanlık tarihi ve son olarak da konu ile ilgili yayınlar hakkında bilgiler verilmiştir. Bu yayınlar Kapadokya Bölgesi'ndeki vaftiz konulu duvar resimlerini ele alan ve tez çalışmasını oluşturan kiliselerin yer aldığı kitap ve makaleleri kapsamaktadır. Yayınların künyeleri verildikten sonra içerikleri ve yöntemleri kısaca anlatılmış, yayınlar içerisinde konuyu kapsayan kiliselerin nasıl anlatıldığı, neler içerdiği ve tarihlendirme yöntemleri belirtilmiştir. Üçüncü bölümde vaftizin etimolojisi, suyun dini ve sembolik fonksiyonu, suya daldırma simgeciliği, Hıristiyanlıkta suyun kutsiyeti ve önemi, vaftizin anlamı, birinci yüzyılın ilk çeyreğinde vaftiz anlayışı, vaftiz ayini, konfirmasyon ve vaftiz ikonografisi hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölüm olan katalogda,“katalog tanımı”başlığı altında katalogun yöntemi anlatılmış daha sonra on dokuz ayrı başlık altında konumuza dahil olan kiliseler hakkında araştırmacıların tarihlendirmelerine yer verilmiştir. Kronolojik sıraya göre, sahnelerin katalog, resim ve çizim numaraları verildikten sonra varsa yazıtı bugünkü durumu ve kaynakları belirtilmiş; ayrıca ayrıntılı tasvirleri yapılmıştır. Beşinci bölüm değerlendirme olup burada alt başlıklar halinde ikonografi ve üslup genel değerlendirilmesi ile karşılaştırma yapılmıştır. Sonuç bölümünde vaftiz ile ilgili kısaca bilgi verildikten sonra, konumuz kapsamında bulunan kiliselerin vaftiz sahnelerinin genel özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin sonunda bibliyografya, Kapadokya Bölgesinde vaftiz sahnelerinin yer seçimleri, fotoğraflar, çizimler ve ekler; Kapadokya Bölgesi genel haritasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In my research, based on the wall paintings that depict baptism in the region of Cappadocia, the baptism scenes are examined and evaluated primarily on iconography, program of wall paintings as well as style and resource. This thesis consists of five parts. The first part includes the definition of the topic, importance and aim of the topic, and finally the method of the study. The second part enlightens the topic by explaining the description and borders of the region, geological formation and psychical form, historical background, the history of Christianity and the publications related to the topic. These publications comprise the books and essays about the churches that deal with the baptismal wall paintings and thesis on baptism. After mentioning the works cited, their contents and methods are explained briefly. In these publications, it is indicated how the churches are comprised of the topic explained, what they consist of, and the manner in which they are dated. In the third part, there is detailed information about etymology of baptism, religion and the symbolic function of the water, symbolism of immersion in water, holiness and importance of the water in Christianity, the meaning of baptism, the understanding of baptism in the first quarter of the first century, the baptismal ritual, confirmation and baptismal iconography. In the fourth part, which is the catalog, the method of the catalog is explained under the title of“catalog description”, and then, the researchers dating on the churches that involve the topic is included under nineteen sub-titles. In chronological order, after the scenes' catalog, picture and painting numbers are given, the scripture -if there is one, the situation of today, and the resources are included and described in detail. The fifth part is the evaluation, the iconography, and the style as it is assessed in general within subtitles and draw a comparison (anology). In the conclusion, after giving brief information about baptism, there is information about the general specifications of baptism scenes in the churches that are included in our topic. At the end of the thesis, bibliography, choosing location of baptism scenes in Cappadocia region, picture list with correlating pictures, painting list and paintings and appendixes, and Cappadocia regions general map are included.