Kimyasal reaksiyonlarda hız konusunun, örnek olaya dayalı öğretiminin öğrencilerin kavramsal algılamalarına etkisi
The effect of case-based learning instruction of chemical reaction rate on students conceptual understanding
- Tez No: 353269
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN ŞENDUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal reaksiyonlarda hız, örnek olay yöntemi, kavram testi, başarı testi, Case Base Learning, Chemical Reaction Rate, Achievement Test, Concept Test
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, geleneksel öğretim ve örnek olay yöntemiyle öğrenim gören öğrencilerin kimyasal reaksiyonlardaki hız konusundaki kavramsal değişimlerini ve başarılarını karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır.Çalışmada veri toplama aracı olarak Çakmakçı (2005) tarafından geliştirilmiş olan kavram testi ve çalışma esnasında geliştirilen Kimyasal Tepkimelerde Hız ünitesi ile ilgili başarı testi kullanılmıştır.Çalışma 2013-2014 öğretim yılı 1. Döneminde Bornova Anadolu Lisesinde 11. sınıflarda öğrenim gören iki sınıftan biri deney grubu (n=26) diğeri kontrol grubu (n=22) olarak rastgele seçilmiştir. Deney öncesinde başarı testi ve kavram testi ön test olarak uygulanmıştır. Ön testin SPSS 13.0 paket programında bağımsız t testi sonuçlarına göre gruplar arasında önemli bir fark olmadığı ve öğrencilerin kavram yanılgıları olduğu tespit edilmiştir. Deney grubunda Kimyasal Reaksiyonlarda Hız konusu örnek olaylarla, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemle 8 ders saatinde anlatılmıştır. Deney sonrasında başarı testi ve kavram testi son test olarak uygulanmıştır. Uygulama sonunda t testi sonuçlarına göre deney ve kontrol grubu öğrencilerinin başarı testlerinde ve kavram testlerinde deney grubu lehinde farklılıklar olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca kavram ön testi sonuçlarına göre belirlenen kavram yanılgılarının örnek olaylarla anlatılan deney grubunda büyük ölçüde giderildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been done for the aim to compare the conceptual change on chemical reaction rate and the success of the students who are learning by traditional education and case base learning methods.In the study, a concept test which was improved by Çakmakcı (2005) and an achievement test that was improved during the study on chemical rate were used as collecting data.On the first term of 2013-2014 Academic Year in Bornova Anatolian High School, two groups of 11th class students were chosen by chance and one of them was the experiment (n=26), the other was the control group (n=22). An achievement test and a concept test were applied as pre-test before the experiment. At the end of the test, it was proved that there wasn't an important difference among the groups according to the results of“t”test on SPSS 13.0 programme and the students had alternative conceptions. The subject of chemical reaction rate was taught by case base learning in experiment group and it was taught by traditional method in 8 lesson hours in control group. After the experiment, achievement test and concept test were applied as the last test. At the end, according to“t”test results, it was brought up that there were differences in achievement and conceptual tests of the students in experiment and control groups and it was seen that experiment group students were more succesfull. And also alternative conceptions were mostly removed according to the results of pre-test of conceptions.