Payları borsada işlem gören anonim şirket genel kurullarında oy hakkının tevdi eden temsilcisi aracılığıyla kullanılması
The exercise of voting rights by depository in the listed companies
  1. Tez No: 353305
  2. Yazar: DERYA BAŞLAMIŞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMİN CEM KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Oy Kullanma, Genel Kurul, Saklama, Tevdi Eden Temsilcisi, MKK, Voting, General Meeting, Depository, MKK
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Anonim şirketler hukukunda Tevdi eden temsilcisi, pay sahibi (tevdi eden) ile aralarındaki hukuki ilişkiye dayalı olarak kendisine bırakılan (tevdi edilen) pay veya pay senetlerinden doğan genel kurula katılma ve oy hakkını, bu konuda her toplantı öncesinde oyların kullanılacağı yönle ilgili pay sahibinden talimat almak koşuluyla anonim şirket genel kurulunda pay sahibi adına kullanan kişi veya kuruluşu ifade etmektedir. Hukukumuzda ilk defa 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile öngörülen tevdi eden temsilcisinin kimler olacağı hususu yönetmelik ile düzenlenmiş olup buna göre kayden izlenen paylar bakımından aracı kuruluşlar tevdi eden temsilcisi olabilecektir. Bunun nedeni, kayden izlenen paylar bakımından saklama hizmetinin sadece aracı kuruluşular tarafından gerçekleştirilmesidir. Payları kayden izlenen şirketler ayrıca TTK m.1527 uyarınca elektronik ortamda genel kurula katılma hizmetini genel kurul toplantılarında uygulamakla yükümlüdür. Bu çalışmada tevdi eden temsilcisinin tanımı, özellikleri, konuya ilişkin yasal mevzuat üzerinde durularak, elektronik genel kurul sistemini uygulayan borsada işlem gören şirketlerde tevdi eden temsilcisinin nasıl uygulandığı açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In corporation law, depository voting describes the exercise of participation and voting rights of the shareholder by the custodian at the general meeting, on condition of seeking for instructions from the represented shareholders (client) on how to cast the vote in advance of the general meeting. Depository voting is brought in Turkish Company Law for the first time with Turkish Commercial Code (TCC) no. 6102, and according to the law, the procedures and principles regarding depositary voting will be provided with a by-law. The by-law in question states that for the dematerialized securities, only financial intermediaries (stock brokers and banks) can be delegated as voting representative. Dematerialization refers to the substitution of paper-form securities by book-entry securities and in Turkish Capital Market, dematerialized securities are held in MKK, a central securities depository institution. The fact that the participants in MKK can only be financial intermediaries (banks and stock brokers) is the main reason behind the regulation regarding depository voting in traded shares. Publicly traded companies are also under the obligation of providing electronic means of participation for shareholders according article 1527 of TCC. In this study, we will discuss and examine the regulation regarding depository voting in TCC and other related laws and explain the application of this representation in publicly traded companies under the obligation of providing electronic participation.