Factors effecting Turkish customers' mobile marketing services adoption
Türkiye'deki tüketicinin mobil pazarlama servis adaptasyonunu etkileyen faktörler
  1. Tez No: 353309
  2. Yazar: AYŞEGÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL SUHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil pazarlama, Mobil pazarlama servisleri, Akıllı telefonlar, Mobil teknoloji, Teknoloji adaptasyonu, Tüketici davranışı, Birleştirilmiş teknoloji kabulü ve kullanımı teorisi, Mobile marketing, Mobile marketing services, Smartphones, Mobile technology, Technology adoption, Consumer behavior, Unified Theory of Acceptance and use of Technology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda mobil teknolojilerde yaşanan hızlı gelişmeler ve tüketicilerin teknolojiye yüksek orandaki adaptasyonu, iş dünyasında önemli değişikliklere yol açmakta ve müşterilerine ulaşan ve hizmet eden pazarlamacılara yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu tez çalışmanın amacı, mobil pazarlama servislerine adaptasyonu ve bu adaptasyonu etkileyen kritik faktörleri analiz ederek, tüketicilerin beklentileri ile uyumlu mobil pazarlama servislerinin sunulmasına katkı için pazarlamacılara çıktı sağlamaktır. Niteliksel anket sonuçları ile literatür taraması sentezlenerek mobil pazarlama servislerinin adaptasyonunu etkileyen faktörler için kavramsal bir model oluşturulması hedeflenmiştir. Birleştirilmiş Teknoloji kabulü ve kullanımı teorisine ait kolaylaştırıcı koşullar, algılanan değer/fayda,, sosyal etki faktörlerinin yanısıra gizlilik endişesi faktörleri Türkiye'de tüketicilerin mobil pazarlama servisleri kullanma niyetlerini etkileyen kritik belirleyiciler olarak analiz edilmiştir. Yüz yüze ve internet üzerinden yayınlanan anket çalışması ile 232 tane geçerli yanıt alınmıştır. Seçilen kritik faktörler ile mobil pazarlama adaptasyonunun arasındaki ilişkiyi açıklamak için istatistik paket programı olan SPSS kullanılarak factor ve regresyon analizleri yapılmıştır. Gizlilik endişesi dışındaki, Birleştirilmiş Teknoloji kabulü ve kullanımı teorisine ait kolaylaştırıcı koşullar, algılanan değer/fayda ve sosyal etki faktörleri mobil pazarlama adaprasyonu ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, demografik özelliklerin (yaş, cinsiyet, eğitim, deneyim vb.) mobil pazarlama servislerini kullanımına etkisi araştırma sorusu olarak ANOVA analizleri ile irdelenmiş, eğitim ve gelir seviyesinin mobil pazarlama servisleri adaptasyonunu etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapid developments on mobile technology in the last decades and high rates of consumer?s adaptations have remarkably changed the doing of business and offered marketers many new opportunities to reach and serve customers. The purpose of this thesis study is to examine critical determinants of Turkish consumers? intention to accept mobile marketing services and to provide insights for marketers in order to offer mobile marketing tools that meet consumers' expectations. This study also aims combining a literature review with the results from the qualitative survey leads to a conceptual model of factors effecting mobile marketing services adoption. Facilitating conditions, perceived value (refers also performance expectancy), social influence factors derived from the Unified Theory of Acceptance and use of Technology (UTAUT) and privacy concern factors are evaluated to question the critical determinants of Turkish consumers? intentions to participate in mobile marketing services. Both face to face and online questionnaire were conducted and 232 valid responses are collected. Relationships between the selected values and intention to participate in mobile marketing were analyzed through factor and regression analysis formulated in the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) program. Facilitating conditions, perceived value and social influence found support in our findings as indicators of mobile marketing services adoption, while the privacy concern factor did not. Additionally, the effect of demographic values (age, gender, occupation, education etc.) on intention to participate in mobile marketing services is also examined as a research question with ANOVA analyses and meaningful effect of education and income level on mobile marketing services adoption was seen.