Shakespeare'in Macbeth oyunundaki Lady Macbeth karakterinin Stanislavski metoduna göre incelenmesi
Analysing the character of Lady Macbeth in Shakespeare's play Macbeth according to Stanislavski method
- Tez No: 353311
- Danışmanlar: DR. ZURAB SIKHARULIDZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Shakespeare, Macbeth, Lady Macbeth, Stenislavski, Shakespeare, Macbeth, Lady Macbeth, Stanislavski
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada William Shakespeare?in en önemli dört tragedyasından biri olan Macbeth oyunundaki Lady Macbeth karakteri incelenmiştir. Bunu yapabilmek için öncelikle oyun, oyunun yazarı ve oyunun yazıldığı dönem incelenmiştir. Daha sonra Lady Macbeth karakterinin içinde bulunduğu durumlar ve karakterin bu durumlara tepkileri, karakterin kişisel özellikleri, yaşadığı çatışmalar incelenmiş ve karakterin özellikleri derinlemesine anlamaya çalışılmıştır. Bu inceleme yapılırken Stanislavski Metodu dikkate alınmıştır. Söz konusu çalışma seyirciye açık bir performans olmayıp, bu tez çalışmasına temel teşkil etmesi amacıyla seçilmiştir. Pratiğin teorik çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, Lady Macbeth is investigated who is a character in the play of Macbeth. Macbeth is the one of the four most important tregedies of William Shakespeare. In order to do this, the play, the play's writer and writing period of the play are investigated. Then, in cases where the character of Lady Machbeth?s responses to the situations, the personal characteristics of this person, her conflicts are examined and tried to figure out the character's features in-depth. This is taken into account when examining the Stanislavski Method. This study is not an open performance to the audiance but it is chosen in order to form the basis of this thesis. It is the theoretical study of practice.