The attitudes of consumers towards counterfeits of luxury brands
Tüketicileri lüks markalarin sahtelerine karşi olan tutumlari
  1. Tez No: 353312
  2. Yazar: ELİF BÖREKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. NİMET URAY, YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışları, satın alma eğilimi, taklit, lüks markalar, Türkiye, Counterfeiting, consumer attitudes, Turkey, luxury brands, purchase intentions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiyedeki tüketicilerin lüks marka ürünlerin çok benzer kopyalarını alma davranışlarında sosyal ve karakter özelliklerinin etkisini ve satın alma tutumunun alma eğilimi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Teorik model ve hipotezler De Matos et al. (2007) ve Phau and Teah (2009) çalışmalarından yola çıkılarak oluşturulmuştur. Oluşturulan hipotezleri test etmek için internet ortamında bir anket hazırlanmış ve uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları göstermiştir ki, anketin yapıldığı grup üzerinde değer bilinci değişkenin pozitif bir etkisi vardır. Aynı zamanda tutarlılık, tutarlı olma, dürüstlük gibi değer anket grubunu oluşturan tüketiciler için önem taşımakta ve sahte ürün alma davranışını olumsuz etkilemektedir. Ancak bunun dışında seçilen diğer değişkenlerin tüketicilerin alım davranışı üzerinde bir etkisi bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate which of the social and personality factors affects the attitude of the consumers towards counterfeit products in Turkey and the relationship of consumers? attitude towards counterfeit product with purchase intentions. A conceptual model is proposed by following the studies of De Matos et al. (2007) and Phau and Teah (2009). A survey of 180 respondents was conducted in online environment to test the hypotheses postulated. The results showed that from the selected variables, value consciousness has a positive impact on attitude whereas integrity has a negative effect on attitude. Other variables have no effect on attitude. Theoretical contribution of this study is an extension of knowledge of consumers? attitude with regards to counterfeit products in Turkey.