Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde futbol karşılaşmalarında şike ve teşvik primi verme suçları
The prevention of violence in sport and disruptions within the framework of the law granting incentive match-fixing and football competitions in crimes
  1. Tez No: 353322
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEMAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: 6222, Şike, Teşvik Primi, Spor, Şiddet, Düzensizlik, 6222, Match-Fixing, Incentive, Sports, Violence, Disorder
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Spor, insanın yaşadığı her zamanda var olmuş, gerek bireysel gerekse takım halinde oynanmış ve içerisinde her zaman rakibe karşı galip gelme güdüsü barındırmıştır. Bunun sonucunda da spor ahlakı ile bağdaşmayan bir takım fiillere başvurulmuş ve müsabakadan bu şekilde galip gelme isteği sporcularda artmıştır. Bu çalışmada özellikle şike ve teşvik primi verme eylemleri incelenmiş, bu fiiller gerek spor hukuku gerekse 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, genel açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde, şike ve teşvik primi fiillerinin tarihi gelişimi, türleri, uluslararası hukukta şike ve teşvik primi fiillerinin düzenlenişi, suçun unsurları tek tek ele alınmış, ve suça ilişkin diğer hususlar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, şike ve teşvik primi fiillerinin suç genel teorisi içerisindeki yeri açıklanmış, bunu yaparken tartışılan noktalara değinilmiştir. Son bölümde, genel değerlendirme yapıldıktan sonra konuya ilişkin farklı çözüm yolları sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sports, every time there has been inhabited by people, both individually and as a team, and played all the time in the home of the motive of coming to win against an opponent. As a result, a number of acts incompatible with the ethics applied to sport and a desire to come victorious athletes in the competition has increased in this way. In this study, examined the actions do not match-fixing and incentive bonus, both of these actions as well as sports law under the Law No. 6222 on the Prevention of Violence and Disorder in Sports examined. In the first section, the general explanations given. In the second part, the historical development of the acts of match-fixing and incentive bonus, types, international law, acts of match-fixing and incentive bonus arrangement, the individual elements of the offense are dealt with, and provides information on other matters related to the crime. In the third chapter, the general theory of criminal acts in the place of match-fixing and incentive bonus is explained when it debated points mentioned. The last chapter, after the general evaluation of different solutions on the subject will be presented.