Directors of Turkish film industry who are against the culture industry and a mockumentary project
Türk sinemasında kültür endüstrisine karşı duran yönetmenler ve bir mockumentary projesi
  1. Tez No: 353321
  2. Yazar: OBEN REGGİO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN BÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Siyasal Bilimler, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Endüstrisi, Türk Sineması, Yeşilçam, Mockumentary, Cultural industry, Turkish cinema, Yeşilçam, Mockumentary
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı; 1960-1980 yılları arasındaki Yeşilçam ismi verilen Türk Sineması?nın endüstrileşmesi ve kültür endüstrisi ilişkisini analiz etmektir. Bu bağlamda, Türk Sinemasında Kültür endüstrisine karşı çıkan, 5 Türk yönetmen örneğinden yola çıkılarak (Ö. Lütfi Akad, Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ ve Yılmaz Güney), analizler yapılmıştır. Bu isimlerin seçilme nedeni, hepsinin yaptıkları işe gönülden bağlı ve Türk sinemasında filmlerini Kültür Endüstrisi işleyişinden ayrı tutan, tutmaya çalışmış yönetmenler olmalarıdır. 1960-1980 yılları arasında, Yeşilçam?ın en etkin olduğu yıllarda en önemli yapıtlarını vermiş bu yönetmenlerden yola çıkılarak bir mockumentary projesi gerçekleştirilmiştir. Mizahi bir dille, gerçek ya da hayali hikayelerin, aslında var olmayan karakterlerle anlatıldığı kurmaca belgesel örnekleri Mockumentary olarak tanımlanmıştır. Mockumentary?nin tarihi gelişimi analiz edilmiş bu örneklerden yola çıkılarak ?Yönetmen: Mehmet Köse? projesi gerçekleştirilmiştir. Bu projede; yukarıda bahsi geçen, Kültür Endüstrisine karşı çıkan 5 Türk yönetmen örneğinden yola çıkılarak, tüm bu yönetmenlerin bir karması olarak düşünülen, kurmaca bir yönetmen olan Mehmet Köse anlatılmıştır. Endüstrileşen Türk sinemasına karşı çıkan bu yönetmen, 1960-1980 yılları arasında yaşamış, filmlerini kendi imkanlarıyla çekmiş fakat beklediği başarıyı elde edememiş, anlaşılamamış, unutulmuş bir yönetmendir
Özet (Çeviri)
This study?s main aim is to analyze the relationship between culture industry and Turkish cinema industry between 1960?s and 1980?s, which is called Yeşilçam. Especially five Turkish directors Ö. Lütfi Akad, Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ and Yılmaz Güney had been examined for this analyze. These directors have been chosen because of their desire and belief to make films apart from the culture industry of Turkish Cinema. All of these directors had made their most important films between 1960 and 1980, while the Yeşilçam have been living its most successful but most restrict years. Mockumentary can be called fictional documentary, which is usualy deal with unrealistic events, fictional characters in a serious way or real events in a funny way. Mockumentary?s historical process will be analyzed and then the project; ?Director: Mehmet Köse? will be examined. Mockumentary project; Director: Mehmet Köse has been created from these five Turkish directors life?s and Mehmet Köse has been created as an independent director who had stand against all Turkish cinema industry between 1960?s and 1980?s to make his own films apart from the industry but eventually had became unsuccessful and had been forgotten.