Aktörün Stanislavski sistemine göre W.shakespeare in Iago rolü üzerindeki çalışmaları
Actor's studies on W.shakespeare 's Iago character based on Stanislavski's system
  1. Tez No: 353323
  2. Yazar: AZİZ ASLAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SIKHARULIDZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Othello, Iago, Slıakespeare, Stanislavski, Othello, Iago, Shakespeare, Stanislavski
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Shakespeare? in yaklaşık olarak 1603 yılında yazdığı Othello adlı eseri ve bu eserdeki Iago karakterinin Stanislavski sistemine göre incelenmesi bu tezi konusunu oluşturur. Bu eser, Shakespeare?in Elizabeth Döneminde yazdığı en önemli tragedyalardan biridir. Rol üstünde çalışmaya geçmeden evvel eserin edebi tahlili yapılmıştır.Aynı zamanda eser ve yazar söz konusu dönemin tüm unsurları ele alınıp incelenmiştir.Edebi tahlil; yazarın biyografisi, yazarın ve eserin dönemi, eserin ve yazarın bulundukları dönem içinde değerlendirilmeleri ve bununla beraber eserin, fabeli, ideası, teması, türü, ana çatışması vb.başlıkları altında incelenmiştir.Eserin incelenmesi gerçekleştirildikten sonra rol üstünde çalışmaya geçilmiş ve Iago karakterinin incelenmesi, rolün isteği ve üstün amacı, olayların sıralanması gerçekleştirilmiştir. Stanislavski Sistemini esas alarak gerçekleştirilen bu tez çalışması bir rol üzerinde çalışılması gereken süreçleri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is, studying Shakespeare? s Othello which he had written in approximately 1603 and analyzing the Iago character based on Stanislavski's system. This work is one the most important tragedies that Shakespeare wrote in Elizabeth Period. Before studying on the character, work is analyzed in a literary sense. At the same time the writer and the work are analyzed with all the factors within respective period. The work is analyzed in a literaray sense with the topics of; author's biography and the period that the work has been writen, work's fable, idea, theme, type and main conflict etc. After anaylzing the work, the details of character is studied, then the Iago character, character's desire and orders of scenes are analyzed. This thesis study, which is based on Stanislavski System, shows the processes that are need to be work on any character.