The effect of viral marketing on Y generation's purchasing behavior
Viral pazarlamanın Y jenerasyonu'nun satın alım davranışları üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 353331
  2. Yazar: EDA İSKEÇELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Viral pazarlama, tüketim alışkanlıkları, Y jenerasyonu, internet, Viral marketing, consumption, Y generation, internet, WOM
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Son yıllarda tüketiciler, geleneksek pazarlama yöntemlerine karşı direnç göstererek ilgilerini yitirmeye başladılar. Teknolojinin gelişmesi ile bireyler daha çok bilgiye erişip, bu bilgileri yakınları veya diğer insanlarla paylaşarak, satın alım davranışlarını şekillendirmeye başladı. Yeni bir anlayış olarak viral pazarlama, çeşitli yollarla, sosyal ağları ve interneti etkin bir şekilde kullanarak marka bilinirliği yaratmak ve ağızdan ağza pazarlama yöntemiyle, müşteri kazanmak olarak tanımlanabilir.Yapılan bilimsel tez çalışması viral videoların, Y jenerasyonu üzerindeki satın alım davranışlarına etkisini ölçümlemek amacıyla kaleme alınmıştır. Yapılan bu çalışmada, viral videoların Y jenerasyonun tüketim davranışları üzerinde gerçekten bir etkisi olup olmadığı ve etkisi olmasının altında yatan duygusal veya rasyonel nedenler ortaya konulacaktır. Buna ilaveten, bu bilimsel tez Y jenerasyonuna ait bireylerin, viral pazarlama örneği olan bir videoyu izledikten sonra, bu videonun onlar üzerindeki satın alım davranış değişikliklerini içersen sonuçlar içermektedir. FreeOnlineSurveys.com internet sitesi aracılığı ile viral pazarlama ile ilgili 32 farklı soru sorularak, viral pazarlamanın marka farkındalığı yaratıp yaratmadığı, Y jenerasyonunun satın alım davranışları üzerinde etkili olup olmadığı sorgulanmıştır.Tüm ankete cevap veren bireyler Y jenerasyonundan olup, çoğunlukla pazarlama ve iletişim profesyonelleridir.
Özet (Çeviri)
In a world where people are showing increasing resistance to traditional form of advertising and getting lost in typical marketing communication tools, with its online social and consumer communities offering interactivity; internet plays a significant role in information distribution and consumers? choices. Being a relatively new concept, viral marketing is multi interpreted. It is often defined as group of online techniques which are implemented in existing and well-known social network channels to produce and increases brand awareness, through world-of mouth communication and spreading the content by its influencers. This dissertation seeks to explore the use of viral marketing on the internet, and assesses its effectiveness, in terms of generating potential sales and increasing brand awareness. Furthermore the thesis examines findings from questionnaire filled with Y generation and their feedbacks on how viral marketing affect their consuming habits. 32 questions were employed by FreeOnlineSurveys.com, in order to elicit a definition of viral marketing, whether it is creating a brand awareness or not and effectiveness on consumption behavior based on a group of Y generation?s answers. All respondents belong to Y generation and mainly marketing and communication professionals.