Yerel yönetimlerde kültür yönetimi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Culture management in local governments: The Metropolitan Municipality of İstanbul
- Tez No: 353346
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖZEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sanat Tarihi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Art History, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Local governments, Culture, Culture Management, New Law of Metropolitan Municipalities, The Metropolitan Municipality of Istanbul, Local governments, Culture, Culture Management, New Law of Metropolitan Municipalities, The Metropolitan Municipality of Istanbul
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Günümüzde, siyasetten ekonomiye, şirket yönetiminden kamu yönetimine, bilimden teknolojiye kadar, bireylerin, kuruluşların ve devletlerin yapısında uzun vadeli etkilere yol açacak, çok önemli değişim ve gelişim süreci yaşanmaktadır. Bu süreci yönetmenin öne çıkan birçok boyutundan bahsetmek mümkündür. Bu çalışmada asıl olarak kültür yönetiminin stratejik planlama ve yönetim yaklaşımı yerel yönetimler yönünden ele alınmaktadır. Ekonomik açıdan yerel yönetimlerin kaynaklarının kıt olması, siyasal açıdan ise yurttaşların katılım isteklerinin, estetik ve sanatsal meraklarının artmasına rağmen hesap verebilirlik ve kaliteli hizmet yönündeki eksiklikler yerel yönetimlerde kültür yönetimi konusunun önemini artırmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelinde kültürel faaliyetlerin yerel yönetimlere özgü özellikleri dikkate alınarak uyumlaştırıldığı, kültür yönetiminin planlama sürecinin bilinçli biçimde uygulandığı, farklı örneklerden yararlanıldığı takdirde yerel yönetimlerde de başarılı olabileceği iddiası çalışmaya konu olmuştur.Çalışmanın birinci bölümünde; yerel yönetim kavramı genel olarak ele alınmaktadır. İkinci bölümde, kültür ve kültür yönetimi kavramları ile bu kavramların uygulanma ihtiyacını doğuran temel sebeplere değinilmiştir. Üçüncü bölümde, İstanbul'un tarihi ve kültürel mekânlarına genel olarak değinilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kültür yönetimi kapsamında uygulamaya konulan program ve planlama çalışmalarına değinilerek özellikle son yıllarda yapılan faaliyetler istatistikî veriler paralelinde anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today a very significant change and development process that will cause a long-term effect on individuals, institutions and governments is experienced in many fields from politics to economy; from company management to public administration; from science to technology. It is possible to mention many prominent ways to manage this process. In this study, the strategic planning and management approach of culture management is mainly discussed in terms of local governments.Limited economic resources of local governments; politically, despite the increase in citizens' will to participate and their interests in aesthetic and art, the deficiency of accountability and high-quality service enhance the importance of culture management in local governments. The arguments that the features of cultural activities special to local governments are taken into account and harmonized in the Metropolitan Municipality of Istanbul; that the planning process of cultural management is consciously applied, and that if different models are used, it will be beneficial in local governments are the subjects of this study.In the first part of the study, the concept of 'local government' is generally discussed. In the second part, the concepts of 'culture' and 'culture management' and the main reasons that give rise to the need to apply these concepts are mentioned. In the third part, the historical and cultural attractions of Istanbul are mentioned in general. In the last part, the program and planning studies of the Metropolitan Municipality of Istanbul that applied on culture management are mentioned and especially the actions taken in recent years are explained in line with statistical data.