Yerel yönetimlerde etkinlik turizminin tanıtımdaki yeri ve önemi: İstanbul örneği
Role and i̇mportance of event tourism in the local administrations (The case of Istanbul)
- Tez No: 495798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHNAZ DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, Public Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, etkinlik turizmi, Local Governments, Istanbul Metropolitan Municipality, event tourism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı, medeniyetler başkenti, mimari dokusu, din, kültür, nüfus, ekonomi ve tarih unsurlarıyla metropol konumunda bulunan İstanbul'un tanıtımında, yerel yönetim İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen, etkinlik turizmine konu olan faaliyetlerin rolünün ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaçla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kapsamında etkinlik faaliyetleri gerçekleştiren birimlerle yüz yüze görüşme tekniği gerçekleşmiş, strateji planı ve faaliyet raporları analiz edilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, yerel yönetimlerin yeri, önemi, yetki ve sorumlulukları, Türkiye'de yerel yönetimlerin tanıtım ve turizmdeki rolleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, etkinlik turizmi kapsamında gerçekleşen faaliyetler farklı özelliklere göre sınıflandırılmış, etki alanları incelenmiştir. Ayrıca etkinlik ve tanıtım ilişkisine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde 2016 yılı baz alınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde etkinlik turizmi faaliyetleri gerçekleştiren birimlerin özellikleri, ulusal ve uluslararası alanda yapılan etkinlik faaliyetleri amaç, kapsam ve sonuçları yapılan görüşme ve faaliyet raporu analizinden elde edilen bilgiler kapsamında verilmiştir. Bu veriler, nitel araştırma yöntemlerindenbetimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, etkinliklerin etkili tanıtım faaliyetleri ile ulusal ve uluslararası alanda destinasyon imajını güçlendirdiği, doğru planlandığında ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkilerinin yüksek olduğu, toplum yararları da gözeten yerel yönetimlerin kültürel mirasın sürdürülebilirliğinde çok önemli rollerinin olduğu sonuçlarına varılmıştır. Ayrıca SWOT analizi yapılarak değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the role of the activities which are the subject of event tourism realized by the local administration Istanbul Metropolitan Municipality in İstanbul which is in the metropolitan position with the elements of civilizations, architectural texture, religion, culture, population, economy and history. For this purpose, a face-to-face interview technique was applied to the units that carried out event tourism activities. And the scope of Istanbul Metropolitan Municipality and strategy plan and activity reports were analyzed. In the first part of the research, their role, importance, authority and responsibilities of local governments, promotion of local governments in Turkey and their roles in tourism were given. In the second part, the activities made as event tourism are classified according to different characteristics and their impact areas are examined. Besides, activity and promotion relations are included. In the third part, we based our research 2016 data of Istanbul Metropolitan Municipality. And the departments in the municipality which is responsible for organizing the activities were explained according to interviews, activity reports. These data were analyzed by descriptive analysis method of qualitative research methods. As a result of the research, it has been concluded that the events strengthened the image of effective promotion activities and national and international on-site destinations, that the economic, social, cultural and environmental influences are high when properly planned and that the local administrations, taking into account community interests, have very important roles in the sustainability of the cultural heritage. Besides, SWOT analysis was carried out and evaluations were made.