Kamulaştırma işlemi
Expropriation
  1. Tez No: 353373
  2. Yazar: LOKMAN YENİAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ABDULHAKİMOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkı, İdari İşlem, Hukuka Uygunluk, Yargısal Denetim, Expropriation, Property Right, Administrative Act, Legitimacy of Expropiation, Judicial Review
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kamulaştırma, idare hukukunun önemli konularından birisidir. İdari ve adli olmak üzere iki aşamadan oluşan kamulaştırma işlemi sonucunda özel mülkiyete konu olan bir taşınmaz idareye geçmektedir. Bu açıdan mülkiyet hakkı ile kamulaştırma işlemi arasında sıkı bir ilişki vardır. Bireylerin mülkiyet hakkına haksız yere müdahale edilmemesi için, tamamen idarenin kontrolünde olan idari aşamanın hukuksal analizinin iyi yapılması gerekmektedir. Bundan dolayı çalışmamız sadece idari aşamayı incelemektedir. Konuyu daha iyi anlayabilmek için önce kamulaştırmanın genel tanımı yapılmış, daha sonra kamulaştırma işleminin unsurları sırası ile incelenmiştir. Çalışma içerisinde yargı kararlarına da yeri geldiğince değinilmiştir. Çalışma ile kamulaştırma işleminin idari aşamasının hukuka uygunluğunun nasıl sağlanacağı açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Expropriation is an important topic of administrative law. It both includes judicial and administrative phases and after that process the ownership of real estate changes from private actors to the sovereign (state). From this point, expropriation and property right has a close relationship. In order to avoid unlawful acts of the sovereign towards to the property right of private actors, we must analyze the legitimacy of administrative phase of the expropriation which is completely at the hand of sovereign. Due to this, in this study, we only focused on the administrative phase of expropriation. In order to understand better, we first defined the meaning of the expropriation and then analyzed the componets of expropriation respectively. In this study we analyzed and discussed the judicial decisions when the occasion arises. To sum up, in this study it has been aimed to explain how to establish the legitimacy of administrative phase of expropriation.