Ebû'l-Muîn en-Nesefî'nin iman ve tekfir anlayışı
Abu'l-Mu'in al-Nasafi's understanding of iman and takfir
- Tez No: 353392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HAKKI İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İman, Tekfir, Ebû'l-Muîn en-Nesefî, Tabsıratü'l-Edille, Mâtürîdî, Faith, Takfir, al-Nasafi, Tabsira al-adilla, Mâturîdî
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İlk dönem İslamdüşünce tarihinde en çok tartışmaya yol açmış konulardan birisi de iman-tekfir konusu olmuştur. Fitne olaylarını (Cemel ve Sıffin Savaşları) takip eden süreçte tartışılan temel mesele bu savaşlarda ölen ve öldürenlerin durumu idi. Bu tartışmalar daha sonra konunun kelâmi boyutta ele alınması sonucunu doğurdu ki bunlardan birisi de kişiyi neyin imandan çıkaracağı problemi idi. Yaşadığı dönem ve sonrasında Mâtürîdi kelâm ekol'ününen büyük iki simasından birisi de Ebû'l-Muîn Nesefî'dir. Mâtürîdî'nin Kitâbü't-Tevhîd'inden daha sistematik kabul edilen Nesefi'nin Tabsıratü'l-Edille'si bu alandaki tartışmalara ciddi katkıda bulunması bakımından önem arz etmektedir. Be eser 1993 yılında C. Salamé tarafından neşredilmiştir. Bu yüzden, iman-tekfir konusunu, bu tarihten önce, ele alan çalışmalarda Tabsıra'dan bahsedilmemektedir. Konuyu bu eserde ele alındığı şekliyle incelememiz bu alandaki tartışmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the subjects discussed in the history of early Islamic thought is the discussion of iman and takfir. Following the political strife and First and Second Fitna, namely Jamal and Sıffin, the main issue was the position of those killed fellow muslim brother in these events. The discussions of these subjects resulted in serious theological issues, one of them being the question of the membership of Islamic Community.One of the two most celebrated figures of Mâturîdî school is Abu'l-Muin an-Nasafi. His book, Tabsıra al-Adilla, a work considered by many as more systematical than that of al-Mâtürîdî, is very important in that it made a considerable contributions to these issues. This work was first edited in 1993 by C. Salamé. Therefore, in the studies devoted to this subject there is no mention of Tabsıra. Our discussion of the subject as reflected in Tabsıra will contribute to the discussion of the subject.