Bazı nohut çeşitlerinin tane kayıplarının belirlenmesi için ölçme düzeninin geliştirilmesi
Development of measurement system for grain loss of some chickpea varieties
- Tez No: 353422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, tane kaybı, sensörler, strain gage, Chickpea, grain loss, sensors, strain gage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tane kaybı, ürün hasadında karşılaşılan en önemli sorunların başında gelmektedir. Nohut üretiminin artırılması için yapılan bilimsel çalışmaların yanı sıra gerçekleşen üretimin en az kayıpla ve daha kısa zamanda ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Türkiye'de özellikle biçerdöverlerle hasat esnasında elde edilen ürünün bir kısmı tane kaybı olarak tarlaya dökülmektedir. Bu çalışmada, bazı nohut çeşitlerinin tane kayıplarının belirlenemesi için ölçme düzeni geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem ile ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen sahip Hisar, Yaşa-05, Azkan ve Işık-05 nohut çeşitleri için tane kaybı belirlenmiş ve düzenin hassasiyeti denenmiştir. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama;algılayıcı ve yazılım programı kullanılarak laboratuvar tipi bir ölçme düzenin tasarımı ve geliştirmesini içermektedir. İkinci aşamada ise Hisar, Yaşa-05, Azkan ve Işık-05 nohut çeşitleri için, 3 farklı nem düzeyinde ve 5farklı yedirme miktarında (10 gr nohut 30 gr sap karışımı, 20 gr nohut 60 gr sap karışımı, 30 gr nohut 90 gr sap karışımı, 40 gr nohut 120 gr sap karışımı, 50 gr nohut 150 gr sap karışımı) geliştirilen düzenin hassasiyeti belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bütün nohut çeşitlerinde karışım oranları arttıkça nohut etki değerine göre belirlenen eşik değerinde düşüş gözlenmiştir. Nohut etki değerine göre belirlenen eşik değerleri için, bütün nohut çeşitleri ve karışım oranlarında sistemin hassasiyeti % 90 'nın üzerinde bulunmuştur. Nem düzeyindeki değişimin, nohutun etki değerine göre belirlenen eşik değeriartıran bir etken olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a measurement method was developed to determine the grain loss of Grain loss is the most significant problems encountered with during the harvest operation. Besides the scientific researches for increasing chickpea production, it is necessary to rebound the production in to economy in a short time with a minimum loss. In Turkey, a large quantity of the especially during the harvest by the combine harvester, falls into the field grain. some chickpea varieties. With in this system, the grain loss for the Hisar, YaĢa-5, Azkan and IĢık-5, which are the widely produced chickpea types in Turkey, was determined and the precision of the method was tested. This study consists of two stages. The first stage includes, designing and developing a laboratory type measurement method using sensor and software. In the second stage; the precision of the method was tested for Hisar, YaĢa-05,Azkan and IĢık-5 chickpeak types in 3 different humidity level and 5 different feed rate (10 gr. chickpea 30 gr. stem mixture, 20 gr. chickpea 60 gr. stem mixture, 30 gr. chickpea 90 gr. stem mixture, 40 gr. chickpea 120 gr. stem mixture, 50 gr. chickpea 150 gr. stem mixture). Based on results, it was observed that incre one in mixture ratio caused decreaze in the threshold value defired accordy to chickpea impact value. The precision of the method was determined as 90 percent for all threshold values defined according to the chickpea impact value among all chickpea types and mixture ratios. Additionlly, it was defined that the change in the humidity level is an accelerant for the thereshold value defined according to the chickpea impact value.