Doğal kayaç bileşenli genleşmiş cam agrega üretimi ve endüstriyel olarak değerlendirilmesi
Production of expanded glass aggregate including natural rock and evaluating as industrial materials
- Tez No: 353453
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH GÜNDÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Enerji verimliliği, genleşmiş cam agrega, kompozit harç, ısı yalıtımı, Energy saving, expanded glass aggregate, composite mortar, heat insulation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Son yıllarda inşaat endüstrisinde, hafif agregalardan üretilmiş hafif betonlara ve hafif yapı elemanlarına olan ilgi, bina yükünü azaltmasının yanı sıra ısı, ses, su ve yangın yalıtımı sağlaması nedeniyle gün geçtikçe artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaşam şartlarını yükseltmek, daha etkin bir şekilde enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yarı suni ve suni özellikte teknolojik özelliği yüksek kalitede hafif agrega üretimlerine başlanmış olup, pek çok dünya ülkesinde ve ülkemizde de başta mükemmel ısı ve ses yalıtım özelliğine sahip olmasından dolayı inşaat sektörünün bazı alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Ancak birçok dünya ülkesinde ticari olarak üretilmeye başlanmış bu suni agregalar ile ilgili detaylandırılmış herhangi bir bilimsel kaynağa da rastlanılmamıştır. Bu doktora tez çalışması kapsamında, enerji verimliliği yüksek ve ülkemizde ağırlıklı olarak atık malzeme kategorisinde değerlendirilebilen doğal kayaç bileşenleri, atık camlar ve polimer bazlı bağlayıcı bileşenlerin kombinasyonu ile yeni bir yalıtım malzemesi üretiminde ana bileşen olarak kullanılabilecek yarı suni/suni özellikte bir endüstriyel agrega, yani genleşmiş cam agrega üretimi üzerine detay incelemeleri yapılmıştır. Bu sayede ülkemizde yeni bir endüstriyel alan oluşturularak, ileriye yönelik konu üzerine yapılacak yatırımlara yeni bir alt yapı oluşturulması hedeflenmiştir. Ayrıca üretimi gerçekleştirilmiş genleşmiş cam agrega örnekleri, ana hammadde olarak değerlendirilerek, ısı, ses, su yalıtımlı ve yüksek sıcaklığa dayanıklı kompozit harçların üretimine yönelik bir dizi deneysel çalışma da ilgili TS EN standartlarına uygun prensipler çerçevesinde yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, the interest on lightweight construction materials and lightweight concrete made by lightweight aggregates becomes very important task in building industry because of reducing the building weight, proving the heat, sound, water and fire insulation. To improve the living conditions and to prove the most effective energy consumption in developed countries, it was started the productions of high quality semi-artificial and artificial lightweight aggregates at high tech conditions. These products were started to use in some of the application areas of building sector in most of the countries in the world and our country as well due to excellent heat and sound insulation properties. However, although it was commercially produced in most of the countries in the world, it could not yet be encountered any detailed scientific resource about these semi-artificial aggregates. In this doctoral thesis, a semi-artificial/artificial industrial aggregate to be used in production of a new insulation material will be experimentally carried out as evaluating in waste material category in our country and high energy saving manner. This aggregate comprises natural rock components, waste glasses and polymeric components. In other words, detailed analyses will be studied on the production of expanded glass aggregate. Thus, a new industrial area could be made in our country. Providing a new substructure on future investments belongs to this subject is to target. Besides, obtaining the expanded glass aggregate samples will be evaluated as in lightweight aggregate category. A series of intensive research work based on relevant TS EN standard principles is to be planned to produce heat and sound insulation composite mortars.