Bor katkılı özellikli beton üretimi
Specified concrete production containing boron
  1. Tez No: 353466
  2. Yazar: HAKAN SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Bor, Borlu beton, Concrete, Boron, Boron concrete
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Doğal kaynaklar ülkelerin ekonomik kalkınmasında önemli bir yere sahiptir. Günümüzde ekonomik kalkınma o ülkenin sahip olduğu maden kaynakları miktarı ve maden ürünlerinin tüketimi ile paralellik göstermektedir. Yapılan araştırmalar sonucu ülkemizin dünya toplam bor rezervlerindeki payı % 72,2'dir. Bu çalışmada, Aydın ili Söke ilçesindeki bir işletmeden temin edilen normal agrega ile ülkemizin bor yataklarından elde edilen kolemanit ve üleksit bor cevherlerinin tüvenan ve konsantre ürünleri kullanılarak Su/Çimento (w/c) oranı C30 betonu için 0,40; C35 betonu için 0,35 alınarak, çeşitli amaçlara yönelik özellikli betonlar elde edilmiştir. Bu tez çalışması sonucunda, ülkemizin önemli rezervlerine sahip olduğu bor minerallerinin inşaat sektöründe çeşitli mühendislik yapılarında kullanılabilecek özellikli beton üretilebilirliği irdelenerek, bor cevherlerinin kullanımında farklı bir açılım getirilmeye çalışılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda bor oranının artmasıyla betonun mekanik ve fiziksel özelliklerinde azalma meydan gelmiştir. Betonun nötron tutma kapasiteleri ise olumlu yönde artış göstermiştir
Özet (Çeviri)
Natural resources have an important role in the economical development of the countries. Today economical development is in connection with the amount of mineral resources that a country owns and the consumption of those mineral products. As a result of the researches in the total boron reserves of the world the share of our country is 72,2 %. In this study, normal weight aggregate brought from Söke the town of Aydin province and tuvenan and concentrated types of boron minerals such as colemanite and ulexite abtained from the boron deposits of our country have been used. By taking water/cement (w / c) ratio 0,40 for C30 concrete and 0,35 for C35 concrete, featured concrete types have been obtained for various purposes. This thesis is going to be a sample study by investigating the producibility of featured concrete that can be used in various engineering structures, a distinctive approach has been put forward for the use of boron minerals a great amount of which our country owns. As a result of the experimental studies in the rate of boron increases, there happens a decrease in most of the mechanical and physical qualities of concrete. But the concrete's capacity of keeping neutron has shown a positive increase.