Isparta ekolojik koşullarında bazı erik çeşitlerinin gelişme, verim ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of growth, yield and frui̇t quality properties of some plum cultivars in Isparta ecologi̇cal conditions
  1. Tez No: 353499
  2. Yazar: ENES SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN NURHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Erik, Çeşit, Gelişme, Fenoloji, Verim, Kalite, Plum, Variety, Growth, Phenology, Yield, Quality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, 2012 yılında, Isparta / Gönen yöresinde bulunan kapama erik bahçesinde, 9 yaşlı, çöğür anacı üzerine aşılı Burmosa, Formosa, President, Angeleno ve Obilnaja erik çeşitlerinin gelişme, verim ve meyve kalite özellikleri incelenmiştir. Çeşitlerin gövde gelişme düzeyleri 22.00 cm2 (Burmosa) ile 49.30 cm2 (President) arasında; taç gelişme düzeyleri ise 0.01 m3 (Formosa) ile 1.90 m3 (Obilnaja) arasında belirlenmiştir. En erken çiçeklenme Burmosa?da (6 Nisan) en geç ise President?te (13 Nisan) gerçekleşmiştir. Çeşitlerin hasatları 24 Temmuz (Formosa) - 26 Eylül (Angeleno) tarihleri arasında yapılmıştır. GKADV, THDV ve ABV bakımından Angeleno (sırasıyla 0.117 kg/cm2, 0.797 kg/m3ve 25.37 kg/ağaç) en verimli bulunmuştur. Çeşitlerin meyve ağırlıkları 32.79 g (Burmosa) ile 83.70 g (Angeleno) arasında; et/çekirdek oranları 22.33 (President) ? 58.79 (Angeleno); meyve sertlikleri 3.51 lb (Formosa) - 9.11 lb (Angeleno); SÇKM içerikleri %12.00 (Formosa) - %17.33 (President) ve titre edilebilir asitlik değerleri %0.734 (Formosa) ? %1.941 (Burmosa) arasında saptanmıştır. Formosa (L*40.84) en parlak, Angelino (L*29.36) en mat meyveleri; Obilnaja (a*24.34) en kırmızı, President (a*12.68) en yeşil meyveleri; Formosa (b*16.07) en koyu sarı, President (b*3.03) en açık sarı meyveleri oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the growth performance, yield and fruit quality characteristics of nine years old plum cultivars Angeleno, Burmosa, Formosa, Obilnaja and President grafted on the seedling rootstock were investigated in a plum orchard located in the Gönen (Isparta) region, in 2012. The trunk growth levels were determined between 22.00 cm2 (Burmosa) and 49.30 cm2 (President) and canopy growth levels were found between 0.01 m3 (Formosa) and 1.90m3 (Obilnaja) based on the cultivars. The earliest flowering time was recorded for Burmosa cultivar (April 6), while the latst for cultivar President (April 13). The fruit harvest of the cultivars were made between July 24 (Formosa) and September 26 (Angeleno). Yield efficiency (kg/cm2) and yield (kg/tree) of Angeleno cultivar was higher. The values for fruit weight, flesh/seed ratio, flesh firmness, soluble solids and titratable aciditiy of the cultivars were ranget between 32.79 g (Burmosa) and 83.70 g (Angeleno), 22.33 (President) and 58.79 (Angeleno), 3.51 lb (Formosa) and 9.11 lb (Angeleno), 12.00% (Formosa) and 17.33% (President), 0.734% (Formosa) and 1.941% (Burmosa), respectively. Cultivar Formosa had the most bright (L*29.36) and dark yellow (b*3.03) fruits, while the most green (a*12.68) and light-yellow (b*3.03) fruits was observed in cultivar President. Cultivar Obilnaja had the reddest fruits and cultivars Angeleno had the most mat fruits.